Oorlog in het oosten: Bruno LeMarquis uit bezorgdheid over geweld (CongoForum)

BENI – Bruno LeMarquis, humanitair coördinator voor de humanitaire gemeenschap in de Democratische Republiek Congo, heeft in een persbericht zijn bezorgdheid geuit over de precaire humanitaire situatie in het oosten van het land.

Met het oplaaien van het geweld door de M23 en haar bondgenoten in het oosten van het land, vreest LeMarquis dat de toch al precaire humanitaire situatie in het oosten van het land aanzienlijk zal verslechteren. “Als dit geweld aanhoudt, dreigt de toch al precaire humanitaire situatie in de provincies Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu nog meer te verslechteren. Tussen januari en april 2024 werden daar meer dan 900.000 nieuwe ontheemden geregistreerd, wat het totale aantal ontheemden in deze drie provincies op meer dan 5,6 miljoen brengt, op een totaal van 7,3 miljoen in het land”, aldus Lemarquis.

In één maand tijd zijn bijna 57 burgers omgekomen bij recente aanvallen van de ADF in dorpen in Noord-Kivu. In het licht van deze situatie betreurt de humanitaire gemeenschap via haar coördinator de intensivering van het geweld tegen burgers en wijst zij nogmaals op het belang van eerbiediging van het internationaal humanitair recht, de mensenrechten en de bescherming van burgers.

“Ik roep alle gewapende groepen en hun aanhangers op om hun verplichtingen volgens het internationaal humanitair recht en de mensenrechtenwetgeving na te komen door burgers te beschermen, ongehinderde humanitaire toegang te garanderen en humanitaire operaties mogelijk te maken, zodat organisaties essentiële hulp kunnen bieden aan mensen in nood. Ik moedig de regering van de DR Congo en de Zuid-Afrikaanse vredesmissie (SAMIDRC) aan om de coördinatie met humanitaire hulpverleners op zich te nemen. Het is ook belangrijk om de inspanningen op te voeren om duurzame oplossingen voor ontheemden te bevorderen in gebieden waar de omstandigheden daarvoor geschikt zijn”, benadrukte Lemarquis.

“De humanitaire gemeenschap blijft zich inzetten voor de strijd tegen het geweld tegen gewone mensen in het oosten van het land en roept alle betrokkenen die direct of indirect invloed hebben op het conflict op om in synergie samen te werken om dit geweld uit te roeien. Het is tijd dat alle betrokken spelers en degenen die invloed hebben op de partijen in het conflict, samenwerken aan een onmiddellijke deëscalatie van het geweld en een terugkeer naar de politieke dialoog om een duurzame oplossing voor het conflict te vinden.”

© CongoForum, 11.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Vanessa Nkongolo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.