Goma: kinderen verkopen producten op straat, overheid doet niets (CongoForum)

GOMA – Elke avond worden kleine kinderen onder de 12 jaar in de hoofdstraten van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, gezien terwijl ze op straat handel drijven, wat in strijd is met de rechten van het kind.

De meesten van deze kinderen vertellen dat ze door hun ouders worden gestuurd, die eisen dat ze geld verdienen voor de familie. Ongehoord want dit is in strijd met de wetten op de bescherming van kinderen die geacht worden door hun ouders te worden verzorgd, gevoed en zelfs naar school gestuurd. In de wijk Mabanga-Sud benaderen deze kinderen, die elke dag in de avonduren worden gezien, vreedzame burgers om hen allerlei fruit, pinda’s en andere consumptiegoederen te verkopen.

“Ik word elke dag gestuurd door mijn moeder, die me bananen geeft om te verkopen en geld te verdienen. Ik loop door verschillende delen van de stad op zoek naar potentiële klanten. Mama vraagt me om dit werk elke dag van 16.00u tot 20.00u te doen, en ik breng verslag uit aan haar wanneer ik thuiskom”, zegt een 10-jarige straatverkoper.

Een 12-jarig meisje dat citroenen verkoopt in de straten van Goma, zegt dat ze op 5-jarige leeftijd is begonnen met deze kleinschalige ambulante handel. “Ik ga ’s ochtends naar school en dan neem ik de citroenen die ik thuis bewaar mee om ze te gaan verkopen. Ik vertrek elke dag vanuit de wijk Ndosho naar het stadscentrum en ga van de ene plaats naar de andere.”

“We moeten alle ouders opsporen die hun kinderen uitbuiten voor commercieel gewin. Elke avond zien we meer van deze kinderen hier in Goma. De staat lijkt zich niet met deze kwestie bezig te houden”, ervaart Aubin Kibira, een jurist die in Goma woont.

© CongoForum, 11.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Freddy Lufulwabo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.