Britten investeren 200 miljoen pond in ‘longen van Afrika’ (CongoForum)
KINSHASA – De bossen van het Congobekken, een van de belangrijkste longen van onze planeet, zijn van groot belang voor een aantal ontwikkelingspartners, waaronder het Verenigd Koninkrijk. De Britten zijn sterk geïnteresseerd in de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering.
In het kader van de strijd tegen de klimaatverandering trekken de Britten 200 miljoen pond (171 miljoen euro) uit voor de bescherming van de bossen in het Congobekken. Die aankondiging werd gedaan door Maggie Charnley, chef internationale bosbouw bij het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken (FCDO). De aankondiging gebeurde volgens Le Potentiel op een receptie in de residentie van de Britse ambassadeur in Kinshasa.
“Het Congobekken is het kloppende hart van het continent – we hebben goed geluisterd naar uw prioriteiten – en we hebben ons best gedaan om ervoor te zorgen dat ze de kern vormen van ons programma van 200 miljoen pond, waarmee we een aantal programma’s voor het Congobekken financieren,” zei Maggie Charnley.
Tegelijkertijd noemde ze een aantal milieuprogramma’s die door het VK worden gefinancierd. Hiertoe behoort het ‘Congo Basin Forest Action’ programma ter waarde van 90 miljoen pond, dat op de COP27 werd aangekondigd. Het programma werkt rechtstreeks samen met lokale gemeenschappen om activiteiten op te zetten waar de lokale bevolking baat bij heeft. Het programma ‘Investeren in bossen en duurzaam landgebruik’ stelt nu meer dan 65 miljoen pond beschikbaar om de ontwikkeling van de particuliere sector te ondersteunen, met name in het Congobekken.
Alyson King (ambassadeur van het VK in de Democratische Republiek Congo) en Maggie Charnley (hoofd internationale bosbouw bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van het VK) vertegenwoordigden het VK, medevoorzitter van de donorgemeenschap, op de receptie die werd gehouden ter afsluiting van de PFBC-bijeenkomst. Die werd georganiseerd door de Congolese regering en mede mogelijk gemaakt door Frankrijk en Gabon.
“Samenwerking tussen al onze landen is essentieel om een bredere en positieve impact te hebben voor de bossen en de mensen die ervan afhankelijk zijn. Tegelijkertijd heeft het VK het voorzitterschap van CAFI (het Centraal Afrikaanse Bossen Initiatief), het voorzitterschap van GIBEC (de interdonateursgroep voor klimaat en milieu) en het medevoorzitterschap van het College van donateurs van het PFBC overgenomen”, aldus Alyson King.
De receptie die de afsluiting van de conferentie markeerde, bevestigde het engagement van het VK om samen te werken met partners om de impact van zijn programma’s in het Congobekken te maximaliseren, waarbij de nadruk werd gelegd op internationale samenwerking en het belang om tegemoet te komen aan de behoeften van lokale gemeenschappen.
Het Congobekken is een van de grootste overblijvende stukken ononderbroken equatoriaal regenwoud op aarde. Dit uitgestrekte gebied in Centraal-Afrika is na het Amazonegebied het grootste regenwoud ter wereld.
Het Congobekken, dat bekend staat als “de longen van Afrika”, is ’s werelds grootste koolstofreservoir en absorbeert meer koolstof dan het Amazonegebied. De regenwouden strekken zich uit over zes landen en bieden voedselzekerheid en een levensader voor de inheemse en lokale bevolking, maar ook een cruciale habitat voor bedreigde diersoorten.
Het behoud van de bossen in het Congobekken wordt algemeen beschouwd als essentieel, niet alleen voor de toekomst van Afrika, maar voor die van de hele wereld, en levert een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de opwarming van de aarde.
De wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, zijn sterk afhankelijk van het behoud van dit rijke ecosysteem.
© CongoForum, 11.06.24 (rk)
Beeld – bron: Afbeelding van Pete Linforth via Pixabay