ADF-aanvallen in Beni: regering schat dodental op 41 (CongoForum)

BENI – Het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt geteisterd door toenemende onveiligheid, met name in Beni in de provincie Noord-Kivu. Op twee plaatsen in de provincie is opnieuw bloed vergoten, met een aantal doden tot gevolg. De dodelijke aanvallen werden uitgevoerd door de islamistische rebellen van de ADF.

Maandag maakte de centrale regering bekend dat er 41 doden waren gevallen, bericht Le Potentiel. In een persbericht van het ministerie van Communicatie en Media werd gezegd dat de aanvallen plaatsvonden in Masala, waar 39 mensen werden gedood, en in Mahihi, waar nog twee burgers werden gedood.

Dit nieuws is het resultaat van een missie die zondag door de militaire gouverneur van Noord-Kivu werd uitgezonden om de schade op te meten. Het door de regering opgegeven dodental is wel veel lager dan cijfers van andere bronnen.

Andere cijfers

Bronnen in de regio meldden dat er meer dan 80 mensen waren gedood bij verschillende aanvallen in verschillende dorpen in het ‘groupement’ Baswgha-Madiwe. “In het rapport van de militaire gouverneur, die een spoedmissie naar het gebied stuurde, staat het volgende: 39 mensen werden gedood in Masala en Mabibi; 2 mensen werden gedood in Keme. In totaal verloren 41 mensen het leven en raakten 9 anderen gewond. Bovendien werden verschillende eigendommen beschadigd”, aldus de regeringswoordvoerder.

Hij zei verder dat de regering haar deelneming betuigde aan de families van de slachtoffers en aan de gewonden, en “hen verzekerde van haar vastberadenheid om de operaties tegen het ADF onverdroten voort te zetten”.

© CongoForum, 11.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.