Politie ontmantelt piratenmarkten in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – Sinds verschillende dagen maakt de politie in Kinshasa jacht op verkopers die hun waren uitstallen op de voetpaden langs de belangrijkste verkeersaders, stelden verslaggevers van Radio Okapi vast. Of het nu gaat om Kintambo Magasin, UPN of Place Victoire, de handelaren klagen dat ze niet weten waar ze naartoe moeten. De politie zegt dat ze het ‘staatsgezag’ herstelt.

De handelaars verkopen hun waren op ‘piratenmarkten’ te midden van auto’s en motorfietsen, op de voetpaden, op parkeerplaatsen, in een kraampje of op de grond. Ze verkopen voedsel, schoonheidsartikelen en andere producten. De verkopers lopen voortdurend het risico op ongelukken. Ze klagen ook over pesterijen door de politie. Maar ze zeggen dat ze alles doorstaan om te overleven.

Een jonge brillenverkoper vertelt: “Het is waar dat de overheid niet wil dat we op straat verkopen. Maar waar moeten we dan naartoe? Elke dag nemen ze mijn goederen in beslag en in ruil daarvoor vragen ze geld, 5.000 of 10.000 Congolese frank (3,5 dollar), om ze terug te krijgen. We staan erop dat ze een nieuwe markt voor ons zoeken.”

Sommige mensen in Kintambo Magasin vinden het optreden van de politie wel normaal. “In een serieus land kun je geen mensen vinden die op dit soort plaatsen verkopen”, zeggen ze.

“De overheid moet propere plekken kunnen creëren voor de verkopers, die moeite hebben om te overleven. Maar we moeten dit herstructureren en eventueel moeten ze naar de grote markt gaan”, aldus een voorbijganger. De kleine handelaren zijn echter kritisch over de brutale manier waarop de politie te werk gaat.

De beheerder van de UPN-markt legt uit wat er op de achtergrond speelt: “De beheerders die mij zijn voorgegaan, hebben een groot deel van het terrein dat bedoeld was voor de markt afgepakt. Daarom is de markt klein. Maar er is een ruimte op de markt waar geen voertuigen of motorfietsen mogen komen. We hebben met de politiecommandant gesproken over het plaatsen van de handelaren op deze weg. Maar de gewoonte om aan deze illegale verkopers geld te vragen, vertraagt de situatie”.

Gevraagd naar uitleg zei de provinciale politiecommissaris dat het optreden deel uitmaakt van de wens om “het staatsgezag te herstellen”. En volgens hem zal de maatregel deze keer strikt worden gehandhaafd.

© CongoForum, 17.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Pascal Masirika

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.