Félix Tshisekedi roept op tot eenheid onder moslims (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft zondag deelgenomen aan het gebed en het banket in het ‘Palais du Peuple’ ter gelegenheid van het islamitische feest Aïd el-Kebir, ook bekend als Tabaski. Dat meldt Actualité.cd. Deze belangrijke islamitische gebeurtenis herdenkt Abrahams gehoorzaamheid aan Gods verzoek om zijn enige zoon te offeren.

Als eregast drong het staatshoofd er bij de moslims van de Democratische Republiek Congo op aan om zich te verenigen, waarbij hij benadrukte dat interne conflicten hun ontwikkeling en groei belemmeren. “Mijn broeders, jullie maken integraal deel uit van de nationale gemeenschap. Ik ben bereid jullie te ontvangen, maar er moet een einde komen aan de broedertwisten en de conflicten, want die zijn nadelig voor jullie ontwikkeling”, verklaarde Tshisekedi. Onder de vele aanwezige prominenten waren de voorzitter van de Nationale Assemblee, Vital Kamerhe, en de minister van Milieu, Eve Bazaiba.

In 2001 braken er gewelddadige confrontaties uit in de buurt van het Martelarenstadion, waar moslims waren samengekomen om de vasten te verbreken. Imam Abdallah Mangala werd toen verhinderd om het Eid al-Fitr-gebed te leiden en er ontstonden botsingen tussen zijn aanhangers en die van Cheikh Dibondo, die sinds januari 2020 wordt erkend als de “wettelijke vertegenwoordiger-Imam”. De onrust eiste minstens twee mensenlevens en maakte verschillende gewonden. Er was ook materiële schade; een politiejeep werd in brand gestoken. Tientallen mensen werden gearresteerd en zowat 30 veroordelingen werd uitgesproken.

© CongoForum, 17.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Cellcom Présidence

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.