Meer dan 690.000 dosissen van malariavaccin R21 Matrix-M in Congo (CongoForum)

KINSHASA – De DR Congo heeft vorige week 693.500 dosissen ontvangen van R21 Matrix-M, een vaccin tegen malaria. Deze vaccins zullen dienen om kinderen tussen 6 en 23 maanden in te enten tegen de ziekte.

Kinderen onder de 5 jaar vertegenwoordigen min of meer 50% van alle gevallen van malaria en bijna 70% van alle overlijdens als gevolg van de ziekte. Dat blijkt uit recente cijfers van het Congolese ministerie van Volksgezondheid en uit het jaarrapport van het Nationaal Programma ter Bestrijding van Malaria (PNLP).

R21 Matrix-M werd al gebruikt in landen als Ghana, Kenia, Malawi, Kameroen, Benin en Burkina Faso, bericht Radio Okapi. Dat leverde daar duidelijke positieve resultaten op: minder overlijdens, minder gevallen van malaria en minder ziekenhuisopnames. Ondanks het inzetten van het vaccin bleef het gebruik van gekende preventiemethodes op niveau. Er werden ook niet minder vaccins toegediend voor andere ziektes bij kinderen. Het vaccin blijkt veilig na te zijn toegediend aan meer dan 2 miljoen kinderen.

Dr. Boureima Hama Sambo vertegenwoordigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de DR Congo: “Dit vaccin is echt een schild voor onze kinderen. Als we kinderen onder de 5 jaar inenten, redden we niet alleen levens maar beschermen we ook onze toekomst. Elk beschermd kind is een stap op weg naar de uitroeiing van de malariaplaag.”

© CongoForum, 18.06.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/J.Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.