Meer dan 13.500 kinderen in twee jaar uit kobaltmijnen gehaald (CongoForum)
KINSHASA – Tussen het jaar 2022 en het jaar 2024 werden bijna 13.600 kinderen weggehaald uit de ambachtelijke kobaltmijnen in Haut-Katanga en Lualaba waar ze werkten. Dat op een totaal van 16.845 kinderen die in deze mijnen in kaart werden gebracht. De inspanningen voor deze kinderen sluiten aan bij het ‘Project ter ondersteuning van het alternatieve welzijn van kinderen en jongeren die betrokken zijn bij de toeleveringsketen van kobalt’ (PABEA-COBALT).
De cijfers werden bekendgemaakt door Alice Mirimo, de projectcoördinator, op een persconferentie in Kinshasa op maandag 17 juni. Ze legde uit dat de kinderen tijdens de schooljaren 2022-2023 en 2023-2024 ook werden gereïntegreerd in het schoolsysteem en psychologische en medische zorg en geboortecertificaten kregen.
Mirimo toonde zich tevreden over de resultaten van dit project van de Congolese overheid, dat gefinancierd wordt door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD) en dat voor 91% is uitgevoerd. “Aanvankelijk was het project bedoeld om 14.850 kinderen uit de mijnen te halen. En we hebben ook de ouders kunnen reïntegreren. We hebben namelijk 6.500 ouders in het project opgenomen, want als we deze ouders niet economisch zelfstandig maken, zal er nooit een einde komen aan dit fenomeen.”
Het project pakt het armoedeprobleem aan dat ertoe leidt dat vele kinderen hun ouders volgen naar de mijnen, waar ze op een geïmproviseerde manier werken. Volgens Alice Mirimo wil het PABEA-COBALT-project 1.250 landbouwcoöperaties oprichten in de provincies Haut-Katanga en Lualaba. Er wordt ook gewerkt aan de bouw van twee centra ter bevordering van het ondernemerschap van jongeren in de agro-business in Muntumpeke (Haut-Katanga).
© CongoForum, 19.06.24 (rk)
Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Marc Matwaki