24 van de 26 provincies, waaronder Kinshasa, getroffen door Apenpokken (CongoForum)

KINSHASA – De Democratische Republiek Congo beleeft ongetwijfeld de ergste epidemie ooit van Monkeypox (Apenpokken), met gevallen in bijna elke provincie. Tot nu toe,” zegt dr. Cris Kacita, “zijn 24 van de 26 provincies getroffen: de laatste vier zijn Centraal-Kongo, Noord-Kivu, Lualaba en Kinshasa.

“We kunnen vooral de bewegingen van de mensen die boten nemen niet controleren. En we zien veel menselijke besmettingen, vooral door seksuele relaties”, legt dr. Cris Kacita, hoofd van het Nationaal Programma ter Bestrijding van Monkeypox en Virale Hemorragische Koorts (PNLMPOX-FHV), uit aan Actualité.cd.

Vorig jaar had het land te kampen met 14.000 gevallen en 600 doden, maar halverwege juni 2024 had de Democratische Republiek Congo al “ongeveer 8.600 gevallen en 410 doden”. “In dit tempo lopen we het risico een bron van besmettingen voor andere landen te worden”, waarschuwt de arts.

In nieuw getroffen provincies zoals Noord-Kivu zijn drie gevallen geregistreerd in Goma en één in Nyiragongo, zegt dokter Kacita, die “vreest voor een snelle verspreiding van de epidemie door de overbevolking en de door de oorlog ontheemde mensen”.

In Kinshasa waren er dit jaar “drie gevallen uit de gezondheidszone Mushi in de provincie Mai-Ndombe, waarvan er één ontsnapte en terugkeerde naar Mushi. De tweede is bijna genezen. De derde wacht op de resultaten, maar het gaat beter met hem”.

Volgens Cris Kacita is er 84 miljoen dollar nodig om de respons op deze epidemie te organiseren in de prioritaire provincies die het grootste risico lopen. “We hebben slechts 8 miljoen dollar kunnen inzamelen”, zegt hij en voegt eraan toe dat het responsplan vandaag in de provincie Equateur wordt gelanceerd in samenwerking met de WHO.

© CongoForum, 19.06.24 (rk)

Beeld – bron: archief Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.