Kinshasa: EU-commissaris voor crisisbeheer betuigt solidariteit met Congolezen (CongoForum)

KINSHASA – President Félix-Antoine Tshisekedi heeft maandagavond in Kinshasa een gesprek gehad met een delegatie van de Europese Unie (EU) onder leiding van de commissaris voor crisisbeheer, Janez Lenarčič.

De EU-delegatie wilde meer te weten komen over de humanitaire situatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dinsdag bezochten ze verschillende kampen voor ontheemden, waaronder het Mugunga-kamp in Noord-Kivu, dat op 3 mei zwaar onder vuur kwam te liggen. Dat melden bronnen bij de Congolese Présidence.

“Ik ben naar uw land gekomen om mijn solidariteit en de steun van de EU te betuigen aan het Congolese volk, in het bijzonder aan degenen die lijden in het oosten van het land. De president heeft gewezen op de diepere oorzaken van het conflict in het oosten van Congo. Ik heb de president verzekerd van de bereidheid van de Europese Unie om de vredesinspanningen te steunen. Ondertussen zal de Europese Unie humanitaire hulp blijven bieden aan de mensen die deze nodig hebben”, aldus Lenarčič. Janez Lenarčič betreurde dat er sinds het begin van dit jaar bijna een miljoen nieuwe ontheemden zijn bijgekomen in het oosten van Congo.

“Vorig jaar hebben we 100 miljoen euro vrijgemaakt. Dit jaar zijn we begonnen met 64 miljoen euro en ik heb besloten onze begrotingsautoriteiten te vragen om nog eens 35 miljoen euro goed te keuren omdat de humanitaire situatie is verslechterd. Het is verschrikkelijk. Er moet dringend humanitaire hulp worden geboden, en tegelijkertijd is de EU bereid de inspanningen voor vrede in de DR Congo te ondersteunen”, voegde Janez Lenarčič eraan toe.

© CongoForum, 19.06.24 (rk)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.