Vissers Edwardmeer kanten zich tegen oliewinning (CongoForum)

KINSHASA – De ‘Federatie van comités van individuele vissers op het Edwardmeer’ (FECOPEILE) wil dat premier Judith Suminwa zich verzet tegen het plan om olieblok nummer 5 in het meer, gelegen in het Nationale Park van Virunga, te veilen.

In een brief die vrijdag naar de regeringsleider is gestuurd, zegt FECOPEILE fel gekant te zijn tegen het project. Voor de secretaris-generaal van deze vissersorganisatie, Josué Mukura, betekent de oliewinning in het Edwardmeer een opzettelijke schending van een aantal bepalingen op het vlak van natuurbescherming. “Het betekent ook het opofferen van meer dan 200.000 Congolese families die afhankelijk zijn van het water van dit meer en zijn hulpbronnen”, voegt hij eraan toe.

“Het Edwardmeer is een integraal onderdeel van het Virungapark, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een Ramsar-locatie. Daarnaast is het meer het enige middel van bestaan voor de visserscomités van verschillende mensen die betrokken zijn bij de visindustrie. We stuurden een brief naar de premier om haar te vertellen dat we niet willen dat het meer, waarmee wij ons brood verdienen, wordt opgeofferd aan buitenlandse bedrijven, waardoor de bevolking kwetsbaar wordt”, legt Josué Mukura uit volgens Radio Okapi.

FECOPEILE roept de regering op om helemaal af te zien van het olieproject in het meer: “We willen dat de huidige regering afziet van elk initiatief dat gericht is op oliewinning in het Edwardmeer. De eerste minister en haar regering moeten nu ingrijpen en de vervuilende landen vragen hoe ze Congo kunnen compenseren. Wij zeggen neen tegen elke poging om olie te winnen in het meer”.

© CongoForum, 26.06.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.