Noord-Kivu: gebruik plasticverpakkingen wordt verboden in Goma (CongoForum)

GOMA – De ngo AICED (Appui aux initiatives communautaires de conservation de l’environnement et de développement durable) heeft aan de gouverneur van Noord-Kivu gevraagd om begeleidende maatregelen te treffen in verband met het besluit om het gebruik van niet-afbreekbare plasticverpakkingen te verbieden in Goma.

Volgens Faustin Nyebone, directeur van AICED, is het besluit een prima zaak. Hij vindt wel dat de autoriteiten repressief moeten optreden wanneer de bevolking de beslissing niet respecteert. De inwoners moeten onder ogen zien dat bepaalde verpakkingen schadelijk zijn voor het milieu. Nyebone pleit ervoor om bio-afbreekbare verpakkingen beschikbaar te maken en om promotie te maken voor fabriekjes waar die worden gemaakt. De invoer van grondstoffen voor bio-afbreekbare verpakkingen zou minder of niet moeten worden belast zodat ze beter kunnen concurreren met klassieke verpakkingen, luidt het.

In een communiqué van 19 juni 2024 kregen zakenlui uit Goma één maand de tijd om hun oude verpakkingsvoorraden uit te putten en werk te maken van bio-afbreekbare verpakkingen. Na die periode is het in principe verboden om in Goma nog te werken met klassieke plasticverpakkingen.

De militaire gouverneur van Noord-Kivu, Peter Cirimwami, wil naar eigen zeggen het milieu en ecosystemen beter beschermen.

© CongoForum, 03.07.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.