25 soldaten ter dood veroordeeld voor ontvluchten gevechten tegen M23 (CongoForum)

ALIMBONGO – 25 Congolese soldaten zijn op woensdag 3 juli ter dood veroordeeld door de militaire rechtbank van het garnizoen van Noord-Kivu in het dorp Alimbongo. Het dorp ligt in de streek van Lubero waar de gevechten tussen het leger en de M23-rebellen voortduren.

De soldaten werden er door de militaire rechtbanken van beschuldigd gevlucht te zijn voor de gevechten die sinds afgelopen weekend gaande zijn in de dorpen Kaseghe en Matembe aan de weg Butembo-Kanyabayonga. Ze werden ook beschuldigd van het verspreiden van oorlogsmunitie, plundering en het overtreden van bevelen, schrijft Actualité.cd. Aan de andere kant werd een officier met de rang van kapitein die veroordeeld was voor diefstal, veroordeeld tot 10 jaar vervangende dienstplicht. Vier vrouwen van soldaten die in hetzelfde proces voor de rechter verschenen, werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Het leger in het gebied, dat geen vooruitgang heeft kunnen boeken tegen de M23 na de verschillende ontsnappingen van zijn troepen uit de frontlinie, is tevreden en zegt dat deze beslissing andere vluchtende soldaten zal ontmoedigen. “Sinds gisteren, toen de hoorzitting begon, heeft nog geen enkele soldaat dezelfde acties ondernomen door de frontlinies te verlaten zonder eerst bevel te hebben gekregen van hun commandant. We geloven dat deze beslissing zal bijdragen aan het succes van de operaties die aan het Noordelijk Front zijn gelanceerd”, zegt tweede luitenant Mbuyi Kalonji, militair woordvoerder van het Noordelijk Front, enthousiast.

De raadsman van de verdachten is niet tevreden met het vonnis en is van plan om in beroep te gaan. “Ik ben niet tevreden met de uitspraak. We zijn van plan om de komende dagen in beroep te gaan om te zien hoe de rechtbank het vonnis zal beoordelen of het zal vernietigen. We merkten op dat er andere verdachten waren die verzachtende omstandigheden konden krijgen of gemakkelijk konden worden vrijgesproken”, zegt Jules Muvweko.

Ter herinnering: het Congolese leger wordt sinds vrijdag 28 juni geconfronteerd met een opmars van de M23-rebellen naar het territorium Lubero. De aanvallers hebben grote woonkernen in het zuiden van Lubero bezet, met name de gemeenten Kanyabayonga, Kirumba en Kayna, waardoor het leger zich zonder slag of stoot moest terugtrekken om een directe confrontatie met de rebellen in dichtbevolkte gebieden te vermijden.

Op een vergadering kondigde de M23 aan naar de stad Butembo te willen trekken, maar de opstand wordt nog steeds tegengehouden door een belangrijk schild van het Congolese leger 40 kilometer ten noorden van Kanyabayonga, in de stad Kaseghe, waar de gevechten voortduren.

© CongoForum, 04.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.