Vreedzame mars: burgemeester Beni roept bevolking op zich niet te laten opjutten (CongoForum)

BENI – De burgemeester van Beni, hoofdcommissaris Jacob Nyofondo, roept de bevolking van zijn rechtsgebied vandaag op om zich niet te laten opjutten. Deze oproep komt nadat een groep onbekende jongeren had aangekondigd een vreedzame mars te willen organiseren in de stad Beni.

Voor de burgemeester is dit een poging om de openbare orde te verstoren. Daarom heeft hij de Congolese nationale politie opgedragen de veiligheid van de bevolking en hun eigendommen te waarborgen door de bewegingsvrijheid te garanderen, aldus Radio Okapi.

“Ik wil de hele bevolking van de stad Beni informeren dat iedereen op vrijdag 5 juli 2024 zijn normale leven moet leiden. Ik heb zojuist gesproken met de voorzitter van het middenveld, de stedelijke coördinatie van Beni, over de activiteiten die een groep jongeren, niet nader geïdentificeerd, van plan is te organiseren. De groep zegt geen enkele organisatie te erkennen waarbij ze zouden betrokken zijn”, meldde de burgemeester van Beni.

Oproep van DCF-N

Sommige politieke partijen roepen jongeren op om af te zien van gewelddaden. Dit is het geval voor de politieke partij Démocratie chrétienne fédéraliste-Nyamwisi (DCF-N), die de bevolking oproept zich te onthouden van gewelddaden en vooral niet ‘het recht in eigen handen te nemen’.

In een verklaring van donderdag 4 juli sprak deze politieke partij, die deel uitmaakt van de regerende meerderheid in de Democratische Republiek Congo, over daden die het imago van de bevolking van de provincie zouden kunnen bezoedelen. DCF-N roept de regering ook op om hulp te bieden aan de duizenden ontheemden die de gevechten tussen de FARDC en de M23-rebellen ontvluchten.

“De DCF/N moedigt de politieke, veiligheids- en militaire autoriteiten van het land aan om te blijven vechten voor een effectieve terugkeer naar vrede in deze regio, die sinds 1996 verscheurd is door oorlogen van allerlei aard, die niet gerechtvaardigd zijn. De partij moedigt de bevolking aan om samen met de defensie- en veiligheidstroepen te werken aan een duurzame vrede. De DCF/N roept de bevolking op om waakzaam en voorzichtig te blijven en niet in de val te lopen van gewelddaden en straatjustitie die de geest van legitiem verzet, die Noord-Kivu altijd heeft gekenmerkt sinds de oude expansionistische bedoelingen van Rwanda, zouden kunnen besmeuren”, aldus Simon Kazungu, voorzitter van deze partij.

© CongoForum, 05.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.