VS tevreden over humanitair staakt-het-vuren tussen DR Congo en Rwanda (CongoForum)

WASHINGTON – De Verenigde Staten zijn verheugd over het twee weken durende humanitaire staakt-het-vuren waartoe de vechtende partijen in het oosten van de Democratische Republiek Congo zich hebben verbonden. Dat schrijft Le Potentiel.

De humanitaire situatie in Noord-Kivu is dramatisch, met bijna 3 miljoen binnenlandse vluchtelingen in de provincie. Door de recente uitbreiding van de gevechten in Noord-Kivu kunnen humanitaire hulpverleners honderdduizenden ontheemden in het gebied rond Kanyabayonga niet bereiken en zijn meer dan 100.000 mensen uit hun huizen verdreven.

Het humanitaire bestand van twee weken, dat op 5 juli om middernacht plaatselijke tijd ingaat en tot 19 juli loopt, verplicht de partijen in het conflict om hun wapens te laten zwijgen, de vrijwillige terugkeer van ontheemden toe te staan en humanitaire hulpverleners ongehinderd toegang te geven tot kwetsbare bevolkingsgroepen. Het bestand heeft betrekking op de gebieden die het zwaarst getroffen zijn voor de burgerbevolking.

Deze vooruitgang bouwt voort op de vertrouwenwekkende maatregelen die zijn genomen tijdens de reis van de directeur van de Amerikaanse nationale inlichtingendienst (DNI) Avril Haines naar de DR Congo en Rwanda in november en haar ontmoetingen met de presidenten Félix Tshisekedi van de DR Congo en Paul Kagame van Rwanda. De Verenigde Staten blijven volledige steun verlenen aan het Luanda-proces en de inspanningen van de Angolese regering om de huidige en historische factoren aan te pakken die deze langdurige crisis in stand houden.

De regeringen van de DR Congo en Rwanda steunen het bestand van twee weken om het leed van kwetsbare bevolkingsgroepen te verlichten en de voorwaarden te scheppen voor een bredere deëscalatie in het oosten van Congo.

De Amerikaanse regering roept alle partijen op om de geest van de wapenstilstand te respecteren. De VS zal haar inlichtingen- en diplomatieke middelen blijven inzetten om de activiteiten van gewapende strijdkrachten en niet op staatsniveau opererende gewapende groepen tijdens het humanitaire bestand in de gaten te houden.

© CongoForum, 05.07.24 (rk)

Beeld – bron: Kaart DR Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.