Zuid-Kivu: 147 Chinese mijnbouwbedrijven ‘illegaal’, gouverneur kondigt “strenge audit” aan (CongoForum)

BUKAVU – De nieuwe gouverneur van de provincie Zuid-Kivu, Jean-Jacques Purusi, heeft gewaarschuwd voor de aanwezigheid van ten minste 147 Chinese mijnbouwbedrijven die illegaal zouden opereren. Purusi bracht dit punt vorige week ter sprake bij zijn eerste toespraak als gouverneur in de provinciale assemblee, bericht Actualité.cd.

De Chinese bedrijven zijn aanwezig in slechts 3 territoria, Fizi, Mwenga en Shabunda. “Uit onderzoek van studenten blijkt dat in de territoria Fizi, Mwenga en Shabunda ongeveer 147 mijnbouwbedrijven illegaal werken. Na controle ontdekten we dat sommige van deze bedrijven vergunningen hadden die in Kinshasa waren verkregen, soms via een achterpoortje. Maar in werkelijkheid zijn deze vergunningen sinds 2016 verlopen, andere sinds 2013 en weer andere sinds 2014. Toch werken deze bedrijven voort, in de illegaliteit”, zei gouverneur Jean Jacques Purusi. De bedrijven in kwestie kunnen meer dan 100 kilo goud in twee maanden produceren, maar die productie wordt niet getraceerd.

In Zuid-Kivu waren 6 bedrijven met Chinees kapitaal en 3 mijnbouwcoöperaties gesloten door de provinciale autoriteiten maar ze werden weer geopend. Purusi legt uit dat de Chinese mijnbouwbedrijven niet eens erkend worden door hun ambassade. “We hebben al contact opgenomen met de Chinese ambassadeur en hem gevraagd actie te ondernemen zodat de provincie geld kan terugvorderen van deze Chinese bedrijven die daar illegaal opereren. De Chinese regering heeft besloten om eerst deze mijnbouwbedrijven in deze 3 gebieden te identificeren, om uit te zoeken waar ze vandaan komen, want deze mensen staan niet geregistreerd bij de Chinese ambassade, in de meeste gevallen niet hier en ook niet elders”, voegt hij eraan toe.

Toch weten ze in Kinshasa van het bestaan van deze ondernemingen. De Nationale Assemblee van de vorige legislatuur had zelfs een commissie opgericht om de kwestie te onderzoeken. Er werden parlementaire missies uitgevoerd, maar zonder positieve gevolgen.

Verschillende lokale mijnwerkers zijn al gearresteerd en overgebracht naar Kinshasa. De eigenaars van handelsposten voor ertsen werden zelfs voor de bevoegde rechtbank gedaagd. “Het is een erg ingewikkelde en moeilijke strijd,” geeft gouverneur Purusi toe, die ook de lokale bevolking om steun vraagt.

De gouverneur kondigt “een strenge audit” van deze bedrijven aan om vast te stellen wie waarvoor verantwoordelijk is.

© CongoForum, 05.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.