Perenco ontkent betrokkenheid bij aantasting milieu, ondanks rapporten (CongoForum)


MOANDA – Perenco, de Frans-Britse oliemaatschappij die actief is in Moanda in het uiterste westen van de provincie Kongo-Centraal van de Democratische Republiek Congo, is het mikpunt van wijdverspreide kritiek over de klimatologische gevolgen van de oliewinning. Het bedrijf ontkent echter elke betrokkenheid bij de aantasting van het milieu.

Geïnterviewd door Actualité.cd aan het einde van een overlegbijeenkomst op maandag in Moanda met de ‘caucus’ van nationale afgevaardigden uit Centraal-Kongo en verschillende maatschappelijke organisaties rond Molendo Sakombi, minister van Koolwaterstoffen, heeft Arthur Gueriot, algemeen directeur van Perenco in de DR Congo, beweerd dat zijn bedrijf werkt in overeenstemming met de geldende milieunormen.

Het bedrijf is ook onderworpen aan een aantal controles door zowel nationale als internationale instanties. Volgens hem zijn de beschuldigingen van milieuschade misleidende informatie die gericht is tegen het bedrijf. “Er zijn inderdaad veel mensen die valse informatie en andere informatie van bedrieglijke aard verspreiden. Wij zetten ons in voor de bescherming van het milieu”, legde hij uit.

Hij wees er ook op dat Perenco schoonmaakactiviteiten in Moanda sponsort. “We helpen bijvoorbeeld een bedrijf met het recyclen van plastic afval dat aanspoelt op de straten van Moanda bij de Congo-rivier. Het bedrijf steunt ook de dorpen die dit afval verzamelen door hen te betalen. Dit plastic afval wordt omgezet in gerecycleerde producten, die vervolgens worden doorverkocht”, klonk het.

De lokale bevolking heeft echter een andere perceptie van de situatie. Naast getuigenissen over de schadelijke gevolgen van Perenco’s oliewinning, zeggen ze in grote armoede te leven. Geen elektriciteit, geen toegang tot drinkwater, geen weg-, gezondheids- of schoolinfrastructuur, geen banen,” vertelde Pauline Mbenza, tweede vicevoorzitter van het ‘Comité de concertation du territoire de Moanda’ (CCTM), een orgaan dat is opgericht om ontwikkelingsprojecten in dit deel van het land te ondersteunen, maandag aan de pers.

Aan de andere kant hebben verschillende rapporten bevestigd dat er wel degelijk menselijke- en milieukosten verbonden zijn aan de oliewinning door Perenco. Investigate Europe, een groep onderzoeksjournalisten die zich bezighoudt met Europese kwesties, heeft tussen 2012 en 2021 167 meldingen geregistreerd van vervuiling door de olieactiviteiten van Perenco.

Deze situatie vormt met name een bedreiging voor beschermde diersoorten in het Mangrove Marine Park, dat in 1992 werd opgericht om soorten als nijlpaarden, zeekoeien, apen en schildpadden te beschermen.

© CongoForum, 10.07.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.