UNIKIS: de-dollarisering van de Congolese economie (analyse Prof. Brigitte Anibiloni) (CongoForum)
KISANGANI – Professor Brigitte Anibiloni analyseerde voor studenten het memorandum van de gouverneur van de BCC (Congolese Centrale Bank) van 3 juni 2024. “Het gebruik van elektronische betaalterminals en de de-dollarisering van de Congolese economie: een analyse van het probleem” was het thema van een op woensdag 10 juli 2024 door de Faculteit Economie en Management van de Universiteit van Kisangani (UNIKIS) georganiseerd conferentie-debat. Dat meldt Les Depeches de la Tshopo.
Eerwaarde Zuster Professor Brigitte Anibiloni Sungufue bracht haar uiteenzetting voor een publiek van studenten, docenten en andere geïnteresseerde onderzoekers. Aanleiding was de memo van de gouverneur van de Centrale Bank van Congo van 3 juni 2024 over maatregelen ter ondersteuning van de Congolese frank in de betalingssector. In haar presentatie sprak ze achtereenvolgens over elektronisch geld, elektronische betaalterminals, de-dollarisering van een economie en de de-dollariseringsmaatregelen van de BCC van 2012, alvorens in te gaan op de maatregel van de gouverneur van de BCC van 3 juni 2024. Over dit laatste punt, waarover economen nog steeds verdeeld zijn, beweert Eerwaarde Zuster Professor Brigitte Anibiloni Sungufue dat het een interessante maatregel is om de dollarisering van de economie van de DR Congo tegen te gaan. Deze maatregel bevordert het gebruik van de Congolese frank en versterkt de soevereiniteit van de DR Congo.
Om het welslagen van de maatregel van de gouverneur van de BCC te garanderen, beveelt Eerwaarde Zuster Professor Brigitte Anibiloni Sungufue, die tevens budgetbeheerder is aan de Universiteit van Kisangani, aan om de Congolese frank te stabiliseren en te versterken, instrumenten te ontwikkelen om de valuta in te dekken, de financiële inclusie te verbeteren, de deviezenregelgeving te versterken, financiële en regelgevende stimulansen in te voeren, een communicatie- en voorlichtingscampagne over deze kwestie te voeren en met de lokale autoriteiten over de aanpak te overleggen.
In haar conclusie verklaarde Eerwaarde Zuster Professor Brigitte Anibiloni Sungufue dat de maatregel van de BCC van 3 juni 2024 goed doordacht was. Maar de context van de Congolese economie stelt nog veel meer beperkingen aan de doeltreffendheid ervan. Zelfs als de maatregel succesvol is, zijn er nog enkele interessante vragen, met name welk deel van de economische spelers deze instrumenten gebruikt om de dollarisering effectief te bestrijden. Dat, zonder voorbij te gaan aan het feit dat de financiële inclusie nog steeds laag is, net als de ‘bankdichtheid’, het aantal bankkantoren, en het geld in omloop buiten het banksysteem.
Om de dollarisering van de Congolese economie tegen te gaan, moet volgens haar aan een aantal voorwaarden worden voldaan, waaronder het terugdringen van de begrotingstekorten en de monetaire financiering van deze tekorten, en het opbouwen van vertrouwen in het nationale financiële systeem.
Aan het einde van de discussies tussen de spreker en de deelnemers bedankte de decaan van de faculteit Economie en Management van UNIKIS, Professor Janvier Egudra Nyadri, de Eerwaarde Zuster Professor Brigitte Anibiloni Sungufue voor haar beschikbaarheid namens de secretaris-generaal van Onderzoek. Dezelfde dank werd uitgesproken door de vertegenwoordiger van de studenten van de faculteit.
© CongoForum, 12.07.24 (em)
Beeld – bron: Kisangani/Radio Okapi