Ontmoet aan oevers Atlantische Oceaan heldinnen die kleinschalige visserij in Moanda in leven houden (CongoForum)

MOANDA – Op het ritme van de Atlantische Oceaan, in het uiterste westen van de DR Congo, in de kustplaats Moanda, trekken ambachtelijke vissers hun netten met de golven mee. Op het strand zijn een tiental toegewijde vrouwen op de been, met allerhande recipiënten in de hand, wachtend om vis en andere producten uit de oceaan te kopen en vervolgens door te verkopen.

De vissers, meestal jongeren uit de woonwijken, beginnen hun netten te ontwarren, een moeizaam en ingewikkeld proces gezien de grootte. De vrouwen omringen hen, het geluid van de golven vermengt zich met hun stemmen, terwijl ze prijzen aanbieden aan de verschillende groepen vissers. De vissers bieden allerlei producten aan: krabben, garnalen en vissen. Ze wachten om een definitieve deal te sluiten met de hoogste bieders.

Een vrouw van in de veertig kocht een hoeveelheid in een schaal: “Ik kocht een kom voor 3.500 FC. Ze leggen het zo neer, in een kom met al het afval uit het water en van het strand, inclusief gewassen en een beetje zand. Dan sorteren we het en gooien we weg wat niet de moeite waard is om te houden. Daarna verkopen we het door. Aangezien ik het voor 3.500 FC heb gekocht, kan ik het doorverkopen voor 6.000 FC, met een winst van 2.500 FC”, vertelde ze aan Actualité.cd.

Een andere vrouw, Ngiama, rekent op een winst van 3.000 FC voor een hoeveelheid die ze voor 7.000 FC kocht. “Ik ga het in kleine hoopjes doorverkopen voor 1.000 FC. Dat kan me een winst opleveren tot 3.000 FC, of zelfs meer,” zegt ze.

’s Morgens aan vis komen is geen kinderspel. Het vergt enorme offers. Deze vrouwen trotseren de korte nachten en leggen lange afstanden af, soms te voet, om verse vis in te slaan. Het is voor sommigen van hen niet ongewoon om gebruik te maken van de vervoersmiddelen die in zwang zijn in het stedelijke gebied. “Ik kom hier vaak op de motorfiets. De reis van mijn huis naar hier duurt ongeveer 10 minuten op een motorfiets”, zegt een van hen.

Het kopen en doorverkopen van vis en andere producten uit de oceaan is het levensonderhoud en de reden van bestaan voor veel huishoudens. “Ik ben getrouwd en heb een zoon. Mijn man is visser, hij werkt hier. Hij vist en verdient een beetje geld. Ik vis ook en verdien zo mijn inkomen. Zo kunnen we ons gezinsinkomen verhogen, zodat we goed voor ons kind kunnen zorgen en voor de andere die we nog zullen krijgen”, vertelt een jonge vrouw tijdens de sortering.

Een vrouw van in de 50 sprak over de werkloosheid van haar man. “We lijden om voor onze gezinnen te zorgen. We hebben kinderen. Onze mannen doen niets meer. Wij zijn degenen die hen steunen door deze activiteiten,” zegt ze. Ze vertelt ook dat ze te kampen heeft met het probleem om haar kinderen naar school te sturen. “Onze hoofdzorg is om onze kinderen naar de middelbare school te krijgen. Het basisonderwijs is gratis en dat is geen probleem. Het staatshoofd voerde hier campagne en beloofde gratis onderwijs uit te breiden naar de middelbare school. We wachten tot hij zijn woord houdt”, zegt ze wanhopig.

Een iets oudere vrouw maakt zich zorgen over de schaarste van oceaanproducten in de afgelopen jaren. “Er is niet meer zoveel vis als vroeger. Ik weet nog dat ik, toen ik net terugkwam uit Kinshasa, een klein bassin met vis had verzameld. Vandaag de dag is dat niet meer het geval. Volgens haar kan deze schaarste worden verklaard door de professionele visvangst van bepaalde Chinese gemeenschappen, een mening die door veel inwoners van Moanda wordt gedeeld.

Dit deel van de RD Congo is rijk aan olievoorraden, de belangrijkste voor het land. Het heeft te kampen met werkloosheid, vooral onder jongeren, terwijl grote multinationals zoals Perenco, een Frans-Britse onderneming, de olie ter plaatse exploiteren. Deze oliewinning wordt aan de kaak gesteld vanwege de milieu- en menselijke kosten, in een regio die wordt beschermd door het maritiem mangrovepark, dat in 1992 werd opgericht om bepaalde bedreigde diersoorten, waaronder zeekoeien, te beschermen.

Moanda heeft ook geen basisinfrastructuur die in verhouding staat tot zijn potentieel. Ter plaatse heeft de ‘Société nationale des industries de raffinage’ (Socir) de raffinageactiviteiten in 1999 gestaakt. Volgens verschillende waarnemers zou het opnieuw opstarten van deze activiteiten kunnen helpen om de werkloosheid, armoede en ellende terug te dringen.

© CongoForum, 15.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Guyroger Nyampala

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.