Zuid-Ubangi: CFA-frank vervangt Congolese frank in Zongo (CongoForum)

ZONGO – In Zongo, een stad ten noordwesten van Gemena (Zuid-Ubangi), klagen mensen over de hoge kosten van levensonderhoud, meldt Radio Okapi. Deze situatie is te wijten aan het feit dat bij lokale transacties de CFA-franc, (de munteenheid van het naburige Centraal-Afrikaanse Republiek), de Congolese frank verdringt. Als gevolg van de inflatie van de Congolese frank stijgen een aantal artikelen in prijs op de markt. De prijzen worden echter nog steeds vastgesteld in de CFA-frank. Dit geldt ook voor andere openbare diensten en belastingen, die in CFA-frank worden geïnd.

Het jeugdparlement van Zongo trekt aan de noodrem. De eerste vicevoorzitter, Jean-Vianney Dodo, roept de regering dan ook op om het besluit om de prijzen in de nationale valuta te indexeren uit te voeren: “Vroeger werd een glas rijst op de markt verkocht voor 200 Congolese frank. Maar vandaag wordt datzelfde glas verkocht voor 1.000 Congolese frank. Dit betekent dat 200 CFA-frank gelijk is aan 1.000 Congolese frank. Als je twee glazen rijst nodig hebt, moet je 2.000 Congolese frank betalen. Dus om comfortabel te leven, moet je de CFA-frank gebruiken in plaats van de Congolese frank”.

Volgens hem heeft dit beleid zelfs gevolgen voor de staatsdiensten. De staat heeft de prijzen vastgesteld in Congolese franc, maar men maakt hier misbruik van om prijzen in CFA-frank uit te geven. Hoe doen ze dit? Als ze je prijzen in CFA-frank in rekening brengen, wisselen ze die ’s avonds om voor Congolese francs, om het overschot terug te krijgen en het echte bedrag te gaan betalen dat de staat in Congolese francs heeft gevraagd. Het zijn dus de mensen die de gevolgen betalen. Maar de mensen weten dat het de regering was die toestemming gaf om belastingen in CFA-frank te innen. De jongeren van Zongo hopen dat de regering haar verantwoordelijkheid zal nemen om de situatie op de lokale markt te veranderen.

Beeld – bron: Radio Okapi

© CongoForum, 15.07.24 (em)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.