Ituri: meer dan 10 dorpen heroverd op milities in één jaar (FARDC) (CongoForum)

BUNIA – De strijdkrachten van de DR Congo (FARDC) hebben naar eigen zeggen in een jaar tijd op het grondgebied van Djugu en Irumu (Ituri) dankzij de steun van militairen van Monusco (VN-missie) meer dan 10 dorpen heroverd. Dat meldt Radio Okapi.

De verbetering van de veiligheidssituatie was het onderwerp van gesprekken in Bunia op maandag 15 juli tussen de militaire gouverneur Johnny Luboya en de plaatsvervangende speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor bescherming en operaties, Vivian van de Perre.

Beiden waren het erover eens dat de coördinatie van de militaire operaties van Monusco-FARDC tot een afname van de wreedheden van de gewapende groepen in de provincie heeft geleid. De door Monusco gesteunde dialogen tussen de gemeenschappen hebben ook geleid tot de ondertekening van twee akten van verbintenis voor de definitieve stopzetting van de vijandelijkheden door de gewapende groepen.

Vivian van de Perre benadrukte nogmaals het belang van de samenwerking tussen de Congolese autoriteiten en de VN-missie om het geweld door gewapende groepen terug te dringen.
Volgens Vivian van de Perre staat de Monusco altijd bereid om alle autoriteiten bij te staan in hun streven naar vrede. De woordvoerder van het leger in Ituri, luitenant Jules Ngongo, verklaarde dat dankzij het herstel van verschillende plaatsen veel ontheemden konden terugkeren. Er zijn geen aanvallen meer op locaties van ontheemden, aldus de legerwoordvoerder.

© CongoForum, 18.07.24 (em)

Beeld – bron: Présidence/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.