Terreinen afvalverwerking Kinshasa: deskundigen raden multisectorale commissie aan (CongoForum)

KINSHASA – Afgelopen woensdag vond op het ministère des Affaires Foncières, (ministerie bevoegd voor o.a. het kadaster ) een vergadering plaats waarbij ook het beheer van de vele tonnen afval die dagelijks in Kinshasa worden geproduceerd op de agenda stond. De gouverneur van de stad Kinshasa, Daniel Bumba, richtte tot de bevoegde staatssecretaris Acacia Bandubola een verzoek tot de aanvraag van terreinen voor het vestigen van de nodige afvalverwerkingsinstallaties.

Het beheer van de vele tonnen is immers altijd al een probleem geweest voor de verschillende gouverneurs van Kinshasa. Met de operatie “Coup de poing” wil de huidige gouverneur de inwoners van Kinshasa een gezonde omgeving bieden, vrij van alle afval die de straten ontsiert, benadrukt de nieuwssite Alternance.cd in haar berichtgeving.

Tien (10) experts en leden van het kabinet van het ministère des Affaires Foncières namen deel aan de vergadering. Namelijk: 2 experts van het ministerie van Stedenbouw en Huisvesting, 2 experts van het ministerie van Milieu, 2 experts van het ministerie van Justitie en de Zegelbewaarder, 2 experts van het stadhuis van Kinshasa, de secretaris-generaal (SG) voor Grondzaken en de Registrator van Onroerende Goederen, evenals het hoofd van de afdeling Kadaster van het landdistrict N’sele, die zich bij de experts en adviseurs van het ministerie voegde.

Tijdens de besprekingen sprak de kabinetsdirecteur die de staatsminister vertegenwoordigde, over het belang van de ontmoeting tussen Acacia Bandubola Mbongo en Daniel Bumba Lubaki. De Registrator van de eigendomstitels van Nsele hekelde het gebrek aan grondreserves ondanks het feit dat het ministerie zelf diegene is die over de bestemming van de gronden beslist.

Moeilijkheden in Mpassa

Deskundigen van het stadhuis van Kinshasa bekeken de behoeften van de stad en herhaalden hun verzoek om 5 terreinen in het oostelijke en westelijke deel van de stad: een stortplaats van 4 hectare in de voormalige steengroeve bij N’djili Brasserie(I); een stortplaats in het westen bij Mitendi voor afvalverwijdering(II); een grondreservaat voor sanitaire voorzieningen en toekomstige behoeften(III); een stortplaats bij Mpasa, hoewel deze locatie een probleem vormt omdat er twee eigendomstitels op rusten, die van het stadhuis van Kinshasa en die van het lerarencollectief dat de locatie bezet na een rechterlijke beslissing (IV). Het stadhuis van Kinshasa heeft daarom geen toegang tot de site, ook al heeft de EU de site gebruikt in het kader van het stortproject (2010-2016). Het terrein werd trouwens ook door bezetters geplunderd.. Met betrekking tot deze kwestie benadrukte de SG voor Grondzaken dat het belangrijk is dat de stad Kinshasa over deze site beschikt. Als dat niet het geval is, zal de stad de site elders moeten bouwen om grondgeschillen zoals nu te vermijden. Hij stelde voor titels te kopen of met traditionele stamhoofden over land te onderhandelen en een team naar de site te sturen om de bezetting van de site van de N’djili Brasserie te controleren.

De milieudeskundigen benadrukten het belang van een grondige beoordeling en analyse van het project om te zien welke gevolgen het zou kunnen hebben voor de lokale bevolking, aangezien hun voortbestaan ervan afhangt. Ze benadrukten ook dat dit project moet worden gezien als een kans voor de stad Kinshasa. Vandaag de dag wordt afval ingedeeld in afval dat gerecycleerd kan worden en afval dat gestort kan worden. Er is een circulaire economie en dus hebben wij een grondige analyse van het project nodig, aldus de milieudeskundigen die eveneens voorstelden om een groep experts uit de verschillende structuren samen te stellen die deze analyse snel zouden kunnen uitvoeren.

Nadat alle belanghebbenden aan het woord waren geweest, werd voorgesteld om een multi-sectorale commissie op te richten, bestaande uit deskundigen van de 7 aanwezige organisaties, om de mogelijkheid te bestuderen om de door het stadhuis van Kinshasa gevraagde locaties te identificeren. Dit voorstel werd doorgestuurd naar de staatssecretaris en de minister van Grondzaken, die gevraagd werd het goed te keuren.

© CongoForum, 19.07.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.