Wereldbank verstrekt 400 miljoen dollar voor eerste fase van project voor toegang tot water- en sanitaire voorzieningen in Kasai, Kwilu, Kasai-Central en Kasai-Oriental (CongoForum)

TSHIKAPA – De eerste fase van het programma voor toegang tot water en sanitaire voorzieningen: ‘Phase du programme d’accès aux services d’eau et d’assainissement’ (PASEA) is op woensdag 17 juli 2024 van start gegaan in de stad Tshikapa, de hoofdstad van de provincie Kasai. Het project is ook gericht op de provincies Kwilu, Kasai-Central en Kasai-Oriental bericht Politico.cd.

Marcellin Wambe, de ingenieur verantwoordelijk voor de activiteiten van PASEA, benadrukte de ontwikkelingsdoelstellingen van dit omvangrijke programma. Het is de bedoeling om de toegang tot basisdiensten voor drinkwatervoorziening en sanitaire voorzieningen in bepaalde provincies van de Democratische Republiek Congo te verbeteren en dit door het opbouwen van de capaciteit van de publieke en private sector om drinkwatervoorzienings- en sanitaire diensten te leveren.

Deze eerste fase van het programma voor toegang tot water en sanitaire voorzieningen, dat de provincies Kwilu, Kasai, Kasai-Central en Kasai-Oriental omvat, wordt voor 400 miljoen dollar gefinancierd door de Wereldbank. Hiervan zal 101 miljoen dollar door het ministerie van Financiën worden teruggestort naar de provincie Kasai voor de uitvoering van activiteiten in de steden Tshikapa, Mweka, Luebo, Basongo, de Bakuba-chefferie en de Basongo-sector.

“Op deze manier moeten 1 miljoen mensen in de provincie Kasai toegang krijgen tot drinkwater en 500.000 mensen tot de sanitaire voorzieningen. Het programma zal lopen tot juni 2029”, aldus Marcellin Wambe. De gouverneur van Kasai, Chrispin Mukendi Bukasa, die het programma officieel lanceerde, belooft zich persoonlijk in te zetten om de bevolking te sensibiliseren en zodoende het programma tot een succes te maken. “Ik zal persoonlijk de wijken in gaan om de bevolking bewust te maken, zodat ze dit programma kunnen steunen. De follow-up zal ik zelf doen”, verklaarde gouverneur Mukendi.

Het uiteindelijke doel van deze eerste fase is om 3 miljoen mensen toegang tot drinkwater te geven en nog eens 2 miljoen mensen sanitaire voorzieningen. De tweede fase van het programma beslaat de provincies Kongo-Centraal, Lomami, Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu en is in totaal goed voor 500 miljoen dollar. In fase 3 en 4 worden de provincies van respectievelijk de eerste en tweede fase opgeschaald voor een totaalbedrag van 750 miljoen dollar.

De totale kosten van het programma bedragen één miljard zeshonderdvijftig miljoen dollar, waarvan één miljard tweehonderdvijftig miljoen dollar al is geprogrammeerd door de Wereldbank. Het volledige programma zal 11 jaar lopen, met als uiteindelijk doel 12,5 miljoen mensen toegang te geven tot water en 8 miljoen tot sanitaire voorzieningen.

© CongoForum, 23.07.24 (em)

Beeld – bron: Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.