Kinshasa: lage water Congo-rivier is uitkomst voor visserij en verkopers van decoratieve stenen (CongoForum)

KINSHASA – Het droge seizoen betekent dat de Congostroom laag staat in Kinshasa en sommige provincies van het land. In Kinshasa zorgt dit lage waterpeil ervoor dat bepaalde activiteiten floreren, zoals de winning en verkoop van sierstenen langs de Avenue du Tourisme en op andere plaatsen in Kinsuka in de gemeente Ngaliema.

Jong en oud, mannen en vrouwen houden zich bezig met deze activiteiten, die in deze tijd van het jaar winstgevend zijn geworden, schrijft Radio Okapi. Op de Avenue du Tourisme zijn de witte en bruine stenen, die meestal begraven lagen in het water, de grootste attractie.

Degenen die ze verkopen maken van de gelegenheid gebruik om er te verzamelen. In deze periode bouwen ze hun reserves op. “We nemen deze decoratieve stenen alleen mee tijdens het droge seizoen. Als het water de oever overstroomt, kunnen we ze niet weghalen. De prijs staat niet vast, die wordt ter plekke met de klant besproken”, vertelt Florence, een stenenverkoper langs de Avenue du Tourisme aan Radio Okapi.

Voor vissers en visverkopers zijn de lagere waterstanden ook een buitenkans. Er is meer vis. Ondertussen gaat het ook goed met het oogsten en verkopen van zeewier dat bekend staat als ‘nzewula’ of ‘nsedi’. Jeancy wijdt zich aan deze activiteit vertelt ze: “Dit zijn groenten die op de bodem van de rivier ontkiemen. We plukken ze midden in de rivier en de mensen kopen ze.”

De eigenaars van de toeristische plaatsen maken van hun kant van deze periode gebruik om strohutten en stoelen op de droge rivierbedding te zetten, wat nog meer mensen aantrekt.

Laag water heeft niet alleen voordelen, want in deze periode zijn er vaak onderbrekingen in de toevoer van water en elektriciteit.

© CongoForum, 23.07.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Babel Mpongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.