Staatsexamen 2024 in de DR Congo: meisjes presteren beter dan jongens (CongoForum)

KINSHASA – Woensdagavond maakte het ministerie van Nationaal Onderwijs en Nieuw Burgerschap geleidelijk aan de resultaten van het staatsexamen van 2024 bekend. In een bericht zei Odia Musungay, inspecteur-generaal van het ministerie, dat de vrouwelijke eindexamenkandidaten van de middelbare school beter hadden gepresteerd dan de jongens.

“In verschillende provincies overtroffen de meisjes de jongens,” zei hij. In Kinshasa, in Mont-Amba, bijvoorbeeld, slaagde 74% van de meisjes in de test tegenover 64% van de jongens die meededen. Een vergelijkbare situatie werd waargenomen in Kinshasa-Plateau, met respectievelijk 84% en 68%, vanwege het aantal deelnemers aan elke kant.

De algemene trend was in het voordeel van de meisjes, vooral in Kongo Central 1, gevestigd in Matadi, waar 72% van de deelnemende meisjes slaagde, tegenover 53% van de jongens. In Kwilu 1, in de stad Bandundu, is een evenwicht merkbaar, maar in het voordeel van de meisjes, 67% tegen 66%. In de onderwijsprovincie Equateur 1, in Mbandaka, slaagde 67% van de meisjes die aan deze tests deelnamen, tegenover 63% van de jongens.

De inspecteur-generaal voor Nationaal Onderwijs en Nieuw Burgerschap benadrukte het belang van voortdurende inspanningen te doen om de inschrijving van meisjes aan te moedigen en gendergelijkheid in het onderwijs te bevorderen. “We moeten meisjes aanmoedigen om naar school te gaan”, zei hij.
Tegelijkertijd publiceerde hij namen van de scholen met de beste resultaten in de onderwijsprovincies Mont Amba en Plateau in Kinshasa, Kongo-centraal 1 in Matadi, Kwilu 1 in Bandundu en Equateur 1 in Mbandaka.

© CongoForum, 25.07.24 (em)

Beeld – bron: Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.