Minister van Financiën boos over controles door anticorruptieagentschap APLC (CongoForum)

KINSHASA – De nieuwe minister van Financiën, Doudo Fwamba, is van mening dat ondernemingen moeten weigeren om mee te werken aan fiscale controles die wettelijk niet in orde zijn. Hij verwijst daarbij naar controles door het anticorruptieagentschap APLC (Agence de prévention et de lutte contre la corruption). De minister vindt dat de werkgeversfederatie FEC haar leden moet oproepen om deze controles niet te aanvaarden.

Volgens Doudou Fwamba gaat het APLC met bepaalde controles haar boekje te buiten, bericht Actualité.cd. Bepaalde controles kunnen alleen gebeuren op vraag van een financiële regie, aldus de minister. Hij vreest dat de huidige aanpak kwalijk kan uitdraaien voor het ondernemingsklimaat en investeerders kan ontmoedigen.

Doudou Fwamba stelt vast dat het APLC controles aan het doen is bij bedrijven in Lubumbashi, Kambove, Likasi en Kolwezi.

In 2021 was er al gedonder toen het APLC een controle uitvoerde bij de DGRK (Direction Générale des Recettes de Kinshasa). Dat leidde tot spanningen tussen de verantwoordelijken van beide organisaties. Volgens het APLC was er bij de DGRK 35 miljoen dollar verduisterd. De DGRK zei dan weer dat er nooit een onderzoek was geweest vanwege het APLC.

In juli 2022 liet het APLC weten dat het 33 vrachtwagens met ertsen had laten tegenhouden, wat een fiscale opbrengst van zo’n 300 miljoen dollar opleverde. Die actie hing samen met controles in de mijnstad Kolwezi.

Credo Taba, die samenwerkt met de Belgische koepelorganisatie 11.11.11, pleitte er al voor om het APLC, de Algemene Inspectie van Financiën (IGF), het Rekenhof en andere spelers veel nauwer te laten samenwerken om zo de corruptie beter te kunnen bestrijden in de DR Congo.

© CongoForum, 30.07.24 (db)

Beeld – bron: Thierry Mbulamoko, Agence de prévention et lutte contre la corruption(APLC )/Radio Okapi/Billy Yvan Lutumba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.