Oost-Congo: João Lourenço praat met Congolese, Rwandese en Angolese buitenlandministers (CongoForum)

LUANDA – De veiligheids- en vredessituatie in het oosten van de Democratische Republiek Congo stond centraal bij de besprekingen tussen het staatshoofd van Angola, João Lourenço, en de ministers van Buitenlandse Zaken van de DR Congo, Rwanda en Angola in Luanda op dinsdag 30 juli. Dat meldt het Angolese persagentschap.

De Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Thérèse Wagner, en haar Rwandese en Angolese collega’s, Olivier Nduhungirehe en Téte António, namen deel aan de tweede zitting van de ministeriële bijeenkomst in de Angolese hoofdstad, die werd gehouden in het kader van het vredesproces van Luanda.

De ontmoeting tussen de ministers volgde na overleg onder leiding van de Angolese bemiddelaar, met het oog op het vinden van oplossingen voor vrede in het oosten van de DR Congo. Na afloop werd er geen verklaring afgelegd aan de pers.

De bijeenkomst op ministerieel niveau was het resultaat van een besluit dat is genomen op afzonderlijke bijeenkomsten van de Angolese president João Lourenço, de door de Afrikaanse Unie aangewezen bemiddelaar voor vrede in de DR Congo, met zijn ambtgenoten uit de DR Congo, Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, en Rwanda, Paul Kagame, in respectievelijk februari en maart 2024.

Deze initiatieven zijn bedoeld om de dialoog op het hoogste niveau aan te moedigen en een klimaat van vertrouwen tussen de twee partijen te herstellen, om te voorkomen dat de huidige politieke crisis uitmondt in een regionaal conflict. Het conflict in het oosten van Congo, dat al sinds 2022 aan de gang is, is te wijten aan de rebellenbeweging M23, die gesteund wordt door Rwanda.

De aanvallen, die in december 2023 zijn hervat, zijn gericht tegen burgers en schenden de mensenrechten, onder meer door de bezetting van verschillende delen van het Congolese grondgebied. Deze situatie vormt een flagrante schending van de processen van Luanda en Nairobi, waardoor de diplomatieke inspanningen en de initiatieven voor vrede en stabiliteit in het land worden ondermijnd, aldus het Angolese persagentschap.

© CongoForum, 31.07.24 (rk)

Beeld – bron: Ministère Angolais des Affaires étrangères

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.