Staakt-het-vuren in Oost-Congo: EU hoopt op snelle uitvoering beslissing (CongoForum)

BRUSSEL – De DR Congo, Rwanda en Angola zijn het eens geraakt over een staakt-het-vuren tussen het Congolese leger en de rebellen van M23 in Noord-Kivu. Het akkoord hierover werd bereikt op een bijeenkomst in Luanda, met bemiddeling van de Angolese president João Lourenço. België, Frankrijk en de Europese Unie zijn blij met de jongste ontwikkelingen en het werk van João Lourenço. De EU hoopt dat de genomen beslissingen zo vlug mogelijk zullen worden uitgevoerd.

Het staakt-het-vuren moet normaal ingaan op zondag 4 augustus 2024, om middernacht. Een speciaal ‘mechanisme’ zal toezien op de naleving van de maatregel. De EU ziet de vredesprocessen van Luanda en Nairobi als belangrijke middelen om tot een duurzame vrede te komen in de regio, meldt Actualité.cd.

Maar de Congolese president Félix Tshisekedi gelooft niet echt meer in het proces van Nairobi, dat in zijn ogen op sterven na dood is. Vorige week leverde hij nog openlijke kritiek op zijn Keniaanse ambtgenoot William Ruto. Tshisekedi vindt dat Ruto eigenlijk partij kiest voor Rwanda.

In de nacht van maandag op dinsdag vochten M23/RDF nog in het dorp Busukura met Wazalendo-strijders. Busukura ligt in Rutshuru, een deel van Noord-Kivu. De rebellen van M23 gingen in de aanval maar werden snel teruggeslagen door de Wazalendo.

© CongoForum, 01.08.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van NoName_13 via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.