VN hoopt dat staakt-het-vuren zal bijdragen aan “de-escalatie spanningen” (CongoForum)

NEW YORK – De Verenigde Naties (VN) zijn blij met het nieuws dat de regeringen van de Democratische Republiek Congo en Rwanda een staakt-het-vuren zijn overeengekomen dat op 4 augustus in werking zou moeten treden. Er woedt een conflict tussen het Congolese leger en de door Rwanda gesteunde opstand van M23-rebellen in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de DR Congo.

“Het ad hoc verificatiemechanisme om toezicht te houden op het staakt-het-vuren zal met dit doel worden versterkt, en onze vredesmissie in de DR Congo (Monusco) heeft zich bereid verklaard om dit mechanisme te ondersteunen, in overeenstemming met ons VN-mandaat”, zei de woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, Stéphane Dujarric, op een persbriefing in New York.

Angola’s bemiddeling

Het staakt-het-vuren werd in Luanda aangekondigd tijdens de tweede bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen, met bemiddeling van de Angolese president João Lourenço. “We hopen dat dit akkoord de voorwaarden zal helpen creëren voor een de-escalatie van de spanningen tussen de DR Congo en Rwanda en de veilige terugkeer van ontheemden naar hun huizen mogelijk zal maken. We herhalen onze steun voor deze inspanningen, onder leiding van de Angolese president, via het Luanda-proces. En we moedigen beide partijen aan om zich te houden aan hun belofte om de vrede en stabiliteit in de Democratische Republiek Congo te herstellen”, aldus de woordvoerder van de secretaris-generaal.

Het staakt-het-vuren moet op 4 augustus om middernacht ingaan, na een humanitair bestand dat slechts gedeeltelijk werd nageleefd. Sinds eind 2021 bevechten de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC) en de M23-rebellen elkaar in Noord-Kivu, wat tot een rampzalige humanitaire situatie heeft geleid. Delen van de provincie zijn in handen van de opstandelingen.

© CongoForum, 01.08.24 (rk)

Beeld – bron: Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.