Eerste zes maanden 2024: bijna 1 miljard dollar foetsie door corruptie (CongoForum)

KINSHASA – In de eerste zes maanden van 2024 is bijna 1 miljard dollar in rook opgegaan door corruptieaffaires. Dat zegt ‘Le Congo n’est pas à vendre’ (CNPAV), een coalitie van Congolese en internationale organisaties die corruptie bestrijden. De coalitie wil om de drie maanden een rapport publiceren. Dit rapport krijgt de naam ‘Kanyaka-Rushwa’, de Lingala- en Swahili-woorden voor corruptie.

De eerste editie van het rapport gaat over een periode van een half jaar. CNPAV komt in totaal aan bijna 1 miljard dollar aan middelen die verdwenen zijn. De auteurs verwijzen naar meer dan tien gevallen van corruptie en aanverwante praktijken, bericht Actualité.cd.

Zo was er een bedrag van 700 miljoen dollar dat moest dienen om een nieuwe identiteitskaart te laten produceren. In dat dossier kwamen leverancier Afritech-Idemia en het ONIP (Office National d’Identification de la Population) in opspraak. Er was veel kritiek op de manier waarop het contract hiervoor werd toegekend.

Er waren ook schandalen rond verlichtingspalen en waterputten. In die dossiers ging meer dan 85 miljoen dollar naar verkeerde bestemmelingen. Het geld moest eigenlijk dienen om 1.000 waterputten aan te leggen en bijna 2.600 verlichtingskits te financieren.

Ondanks de omvang van een aantal corruptieaffaires slaagt het Congolese gerecht er niet in om doortastend op te treden. Soms wordt er geen echt onderzoek gedaan. Soms verloopt het onderzoek tergend langzaam. De plegers van economische misdrijven, vaak aanhangers van de Congolese machthebbers, zijn in veel gevallen zo goed als straffeloos, constateert de anticorruptiecoalitie.

Door geregeld rapporten te publiceren wil CNPAV de bevolking wakker schudden en aanmoedigen om rekenschap te eisen en druk te zetten op de overheid. “De strijd tegen de corruptie in Congo vergt de inzet van iedereen”, aldus CNPAV.

© CongoForum, 02.08.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.