Buitenlandse handel: Democratische Republiek Congo gastheer voor forum van AGOA in 2025 (CongoForum)

KINSHASA – Dankzij de inspanningen van premier Judith Suminwa werd de organisatie van de 22e editie van het Forum voor handel en economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Subsaharaans Afrika (AGOA-forum) toegewezen aan de Democratische Republiek Congo. Het forum zal in 2025 bijgevolg plaatsvinden in Kinshasa, bericht La Voix du Kongo Central. Nigeria, Mauritius en Rwanda waren ook kandidaat. De keuze voor de DR Congo wordt gezien als een opsteker voor de Congolese buitenlandse handel.

Julien Paluku, minister van Buitenlandse Handel, vertelde het nieuws na het bijwonen van het 21e AGOA-forum, dat van 24 tot 26 juli plaatsvond in Washington DC. Tijdens de audiëntie van de premier op maandag 5 augustus 2024 zei hij dat de brief van premier Judith Suminwa aan alle deelnemers van het AGOA-Forum, waarin de troeven van de Democratische Republiek Congo in detail werden beschreven, doorslaggevend was voor dit succes. De mogelijkheden die de Democratische Republiek Congo biedt, trokken de aandacht van alle deelnemers”, legde Paluku uit.

Volgens Paluku zal het 22ste AGOA-forum de gelegenheid bieden om een kader te creëren voor samenwerking tussen Amerikaanse en Congolese partners in die sectoren die zijn gedefinieerd in de nationale AGOA-strategie. Daartoe behoren 21 sectoren in de landbouw en 5 in de mijnbouw. Premier Suminwa hoopt van het forum een groot succes te maken zodat zodat Amerikanen en andere partners ontdekken dat de Democratische Republiek Congo een van de beste bestemmingen ter wereld is.

De Democratische Republiek Congo trad in december 2020, na tien jaar opschorting, weer toe tot AGOA, wat volgens Paluku te danken was aan de democratische vooruitgang en aanzienlijke economische inspanningen. De comeback bij AGO gaf Congo de kans om zijn handelsvolume met de Verenigde Staten te verhogen van 600 miljoen dollar naar 3 miljard dollar.

© CongoForum, 07.08.24 (em)

Beeld – bron: AGOA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.