Rutshuru: rebellen M23 rukken op en maken zich meester van Nyakakoma (CongoForum)

GOMA – Ondanks de formele start van een staakt-het-vuren op zondag 4 augustus blijven de rebellen van M23 terreinwinst boeken, meldt Actualité.cd. De rebellen hebben nu ook de controle over Nyakakoma, waar veel aan visvangst op het Edwardmeer wordt gedaan. Eerder kregen de rebellen al de controle over Nyamilima en Ishasha, in de ‘chefferie’ Bwisha.

Bij de aankomst van M23 in Nyakakoma werd er geschoten door manschappen van de Congolese zeemacht en Wazalendo-strijders. Een bom trof een woning maar maakte geen slachtoffers. Een jongeman werd wel geraakt door een verdwaalde kogel in de Kabilawijk. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

Een aantal inwoners van Nyakakoma sloeg op de vlucht. Sommigen nemen bootjes om het Edwardmeer over te steken. Ze trekken naar Talyha, Kamandi, Mubana, Kiserera en Lunyasenge. Maar niet iedereen vertrekt.

De Wazalendo-strijders trokken voor het merendeel naar Chondo, Kamuororo, Mulimatsanga, dorpen in het Virungapark.

De voorzitter van de vissersfederatie van het Edwardmeer, Josué Mukura, vreest dat de gevechten de visvangst zullen verstoren.

Mensenrechtenverdedigers en anderen uit het middenveld vinden dat de Congolese regering stevige inspanningen moet leveren om de opmars van M23 in Rutshuru te stoppen. In principe zou er nu een staakt-het-vuren moeten gelden, maar de praktijk blijkt toch anders.

Volgens president Félix Tshisekedi was het vooral Rwanda dat aandrong op een staakt-het-vuren. Er zijn geen plannen om te onderhandelen met M23, dat wordt gesteund door Rwanda.

© CongoForum, 07.08.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.