Sicomines voorziet lokale gemeenschappen van drinkwater (CongoForum)

KOLWEZI – Toegang tot drinkwater is een van de belangrijkste levensbehoeften van mensen over de hele wereld. In de Democratische Republiek Congo blijft toegang tot water van goede kwaliteit echter een groot probleem voor veel mensen, ondanks het feit dat het land meer dan 50% van de waterreserves van Afrika bezit. Volgens het drinkwaterbedrijf Regideso heeft minder dan 40% van de mensen in de DR Congo toegang tot drinkwater. Dat staat in een opiniestuk van econoom Joseph Alfred Matondo dat verscheen op Actualité.cd.

De Wereldbank schat dat minstens 62% van de Congolese bevolking geen toegang heeft tot drinkwater. In rurale gebieden heeft slechts 19% van de huishoudens toegang tot een watervoorziening. Lage cijfers voor een land met meer dan 80 miljoen inwoners. Deze situatie heeft een verwoestende invloed op de gezondheid en het welzijn van de inwoners van het land, vooral van kinderen.

In de provincie Lualaba halen de lokale gemeenschappen al meer dan een jaar opgelucht adem dankzij de tussenkomst van Sicomines, het Chinees-Congolese mijnbouwbedrijf dat van drinkwatervoorziening één van zijn prioriteiten heeft gemaakt.

Om de toegang tot drinkwater te verbeteren en door water overgebrachte ziekten te bestrijden, heeft Sicomines een drinkwatervoorzieningsproject opgezet en uitgevoerd. De Congolese mijnbouw-joint venture bouwde drinkwaterputten voor de inwoners van de dorpen Mutaka, Yenge, Mapendo en Biwaya die gevolgen ondervinden van haar industriële activiteit. Er zijn minstens 18 drinkwaterputten geïnstalleerd en uitgerust met zonnepompen, tanks met een totale capaciteit van 10 kubieke meter en zonnepanelen.

Van de 18drinkwaterputten zijn er vijf gebouwd in Yenge, vijf in Mapendo, nog eens vijf in Mutaka en drie in Biwaya. De werken begonnen in mei 2022 in het dorp Mutaka. Ze werden toevertrouwd aan 3 Congolese bedrijven, GEFOR, KIBIL en CBI, om te voldoen aan de wet op onderaanneming.

De officiële overdracht vond plaats in oktober 2023 bij een put in Mapendo, hoewel alle 18 putten al in gebruik waren.

Dankzij dit project hebben meer dan 20.000 mensen toegang tot drinkwater, onder wie ten minste 9.002 mensen in Mapendo, 5.956 in Biwaya, 4.134 in Yenge en 933 in Mutaka. In het verleden moesten deze mensen kilometers reizen en veel geld uitgeven om aan drinkwater te komen.

© CongoForum, 07.08.24 (rk)

Beeld – bron: Lualaba/Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.