Afval in Kinshasa: operatie ‘Coup de poing’ van start gegaan (CongoForum)

KINSHASA – In het kader van de lancering van de operatie ‘Coup de poing’, die tot doel heeft de hoofdstad Kinshasa van afval te bevrijden en te saneren, bezocht gouverneur Daniel Bumba zaterdag de overslagstations en het stort van Mpasa. Dat schrijft Actualité.cd.

De gouverneur begon zijn rondleiding bij het overslagstation aan de Avenue de l’OUA in de gemeente Kintambo, waarna hij verder ging naar de Moulaert-rotonde in Bandalungwa, het overslagstation van Mapezo in dezelfde gemeente en de rivier de Kalamu in de gelijknamige gemeente. De gouverneur trok ook naar Limete en naar Mpasa, naar het ‘Centre d’enfouissement technique’ (technisch stortcentrum van Mpasa, of CET), in het district Nsele, na een bezoek aan Ndjili Brasseries.

Vergezeld door de vicegouverneur, leden van de provinciale overheid, de directeur van de saneringsautoriteit van Kinshasa, de directeur van het saneringsfonds van Kinshasa, de commandant van de Speciale Eenheid voor Milieubescherming (USPE), burgemeesters en deskundigen uit de milieusector, wilde de gouverneur van de stad de rondleiding gebruiken om de punten en plaatsen te inspecteren waar de komende dagen zal worden begonnen met het verwijderen van het afval, om ervoor te zorgen dat niets het goede verloop van de operatie belemmert.

“Vandaag was er de start van de langverwachte Coup de poing-operatie die we bij de bevolking van Kinshasa hadden aangekondigd. Tot op heden heeft Kinshasa veel afval dat niet is verwijderd. Bijna 3.420.000 ton afval ligt verspreid over de 24 gemeenten van de stad. We gaan Kinshasa opvegen en schoonmaken, maar we hebben plaatsen nodig om dit afval te dumpen. Daarom ben ik naar de stortplaatsen gegaan, de zwarte gaten en de plaatsen waar een paar rivieren zijn om deze eerste stap te zetten. Het werk is al begonnen”, verklaarde gouverneur Bumba aan het slot van zijn rondleiding.

Bij het CET Mpasa, in de gemeente Nsele, vroeg hij aan iedereen die illegaal op het terrein verbleef om te vertrekken, zodat de provinciale overheid het terrein kan voorbereiden op het afval dat daar zal worden gelost nadat het in de hele stad is verzameld. “We zijn hier op de laatste stortplaats, het technisch stortcentrum van Mpasa. Het maakt deel uit van de stad Kinshasa en we willen hier de balans opmaken, want de werkzaamheden zullen hier plaatsvinden. De wegen moeten worden verbeterd en wij komen hier om het afval te lossen. We zijn hier ook om iedereen die dit gebied illegaal bezet te vertellen dat ze maatregelen moeten nemen om het te ontruimen. Er is veel afval in de stad en we hebben plaatsen nodig om het te lossen. Het doel is dat de inwoners van Kinshasa in een schone en gezonde stad kunnen leven”, waarschuwde hij.

Daniel Bumba riep de inwoners van Kinshasa op om zich deze campagne eigen te maken, die deel uitmaakt van zijn programma “Kinshasa Ezo Bonga”, bedoeld om het imago van de stad te verbeteren.

© CongoForum, 12.08.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.