Al ruim 15.600 gevallen van Monkeypox in Congo dit jaar (CongoForum)

KINSHASA – Er is momenteel veel ongerustheid over de verspreiding van het apenpokkenvirus (Monkeypox) in de DR Congo en andere Afrikaanse landen, ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Congolese minister van Volksgezondheid, Roger Kamba, roept de bevolking op om haar gedrag te veranderen en zo de verspreiding te helpen tegengaan, bericht Actualité.cd.

Volgens Kamba zijn er nu al gevallen van Monkeypox in 17 Afrikaanse landen. Sommige mensen met het virus hebben griepachtige klachten of uitslag voordat de pokken (bultjes of blaasjes) verschijnen. Pokken kunnen ook op minder zichtbare plekken zitten, zoals in de mond (aften) of in de endeldarm. Sommige mensen hebben maar 1 pok. De korsten van de blaasjes zijn ook besmettelijk.

Het virus wordt doorgegeven door rechtstreeks contact met lichaamsvocht van een mens of dier, of door voorwerpen die besmet zijn. Je kan het ook oplopen via seksueel contact.

“Momenteel worden alle Congolese provincies getroffen door het virus”, waarschuwt minister Kamba. Er is nu sprake van 15.664 mogelijke gevallen en 548 overlijdens sinds begin dit jaar. De meest getroffen provincies zijn Zuid-Kivu, Zuid-Ubangi, Sankuru, Tshuapa, Mongala en Tshopo.”

Congo zal weldra een nationale structuur installeren die alles rond deze ziekte moet opvolgen en coördineren. In principe is er al een ‘nationaal strategisch plan’ om mensen te vaccineren tegen Monkeypox. De Congolese regering keurde al het gebruik van enkele vaccins goed: Tecovirimat, Jynneos en lc16.

© CongoForum, 16.08.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.