Apenpokken: DR Congo denkt 2,5 miljoen mensen te vaccineren (CongoForum)

KINSHASA – Samuel Roger Kamba Mulamba, de Congolese minister van Volksgezondheid, Hygiëne en Welzijn, kondigde donderdag aan dat er binnenkort een grootschalige vaccinatiecampagne tegen het apenpokkenvirus (Mpokkenvirus) van start zal gaan. Dat maakt deel uit van de inspanningen van de regering om de epidemie, die het land blijft teisteren, in te dammen, schrijft Actualité.cd.

Minister Kamba Mulamba benadrukte het cruciale belang van vaccinatie in de strijd tegen virale ziekten. “Alle virusziektes worden bijna altijd gestopt door vaccinaties,” zei hij, erop wijzend dat het Mpokken-virus een variant is van een oude menselijke pokkenstam, die bijna volledig is uitgeroeid door vaccinatie. Hij waarschuwde wel dat jongere generaties, die niet hebben geprofiteerd van de bescherming die deze eerdere vaccinatie bood, nu kwetsbaarder zijn, wat deels de huidige opleving van Mpokken verklaart.

Als onderdeel van het strategische plan van de regering heeft de Democratische Republiek Congo haar behoefte aan vaccins al gedefinieerd en geschat dat er ongeveer 3,5 miljoen dosissen nodig zijn om 2,5 miljoen mensen effectief te vaccineren. “Maar deze vaccins zijn erg duur,” zei de minister, die de internationale gemeenschap opriep om de nodige middelen te verschaffen aan de DR Congo. “We hebben honderden miljoenen dollars nodig om dit waar te maken”, klonk het.

Er worden momenteel twee soorten vaccins overwogen: een Japans vaccin dat in twee dosissen aan kinderen wordt toegediend, en een Amerikaans vaccin in één enkele dosis voor volwassenen. Volgens de minister is vaccinatie slechts een deel van de oplossing en is het essentieel om strakke preventieve maatregelen te hanteren om de verspreiding van het virus onder controle te houden.

Om verkeerde informatie en geruchten te voorkomen, kondigde Kamba Mulamba aan dat de communicatie gecentraliseerd zou worden bij het ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met regeringswoordvoerder Patrick Muyaya. “We zullen op zeer hoog niveau communiceren om ervoor te zorgen dat alleen gecontroleerde informatie wordt verspreid.”

Deze vaccinatiecampagne, ondersteund door duidelijke communicatie en versterkte preventieve maatregelen, zal moeten helpen om de verspreiding van Mpokken, die nog steeds een grote bedreiging vormt voor de volksgezondheid in het land, te beperken.

© CongoForum, 19.08.24 (rk)

Beeld – bron: (illustratief) Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.