Al 56 overlijdens in gevangenis van Butembo dit jaar (CongoForum)

BUTEMBO – In de gevangenis van Kakwangura in de stad Butembo (Noord-Kivu) zijn sinds begin dit jaar al 56 gedetineerden gestorven. Dat blijkt uit een rapport van jurist Sekera Kasereka, die onderzoek deed naar de situatie in de gevangenis.

De jurist verklaart de vele overlijdens door de overbevolking in de instelling. Heel wat mensen worden eigenlijk ten onrechte naar de gevangenis gestuurd door het militaire parket, luidt het. De wettelijke regels worden daarbij geenszins nageleefd.

Radio Okapi probeerde uitleg te krijgen van het krijgsauditoraat in Butembo, maar er kwam geen reactie.

Bienvenu Lutsumbi, een provinciaal député uit Butembo, toonde zich onlangs ook ongerust over de overbevolking in de gevangenis van Kakwangura. In een brief aan justitieminister Constant Mutamba vroeg hij om in te grijpen en de overbevolking in de instelling aan te pakken. Volgens Lutsumbi moet er op lange termijn worden werk gemaakt van een nieuwe gevangenis die aan de moderne normen voldoet.

Deze gevangenis werd ooit gebouwd voor 180 gedetineerden. Maar in de praktijk zitten er 1.341 personen opgesloten.

Het mensenrechtennetwerk REDHO uit Butembo wil dat de minister van Justitie een commissie opricht om de situatie in de gevangenissen van Beni en Butembo op te volgen. Volgens Muhindo Wasivinywa, coordinator van REDHO, moet zo’n commissie kijken naar de dossiers van personen die voor weinig belangrijke feiten zijn opgepakt zodat ze veel sneller kunnen worden vrijgelaten.

© CongoForum, 20.08.24 (db)

Beeld – bron: stadhuis Butembo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.