Terug naar school: duizenden weeskinderen in precaire situatie (CongoForum)

BENI – De Nationale Directie Controle, Voorbereiding en Betaling van Onderwijzers (DINACOPE) luidde op dinsdag 20 augustus de noodklok over de situatie van duizenden weeskinderen, slachtoffers van de slachtpartijen, vermoedelijk door de ADF-rebellen, nu het begin van het schooljaar 2024-2025 nadert.

Bienfait Baraka, de bureauchef van DINACOPE in de regio Eringeti-Kainama, wijst erop bij Radio Okapi dat deze kwetsbare kinderen niet weten waar ze zich kunnen inschrijven en dat hun voogden niet over de nodige middelen beschikken om hun scholing te garanderen: “We naderen het begin van het schooljaar 2024-2025 en scholen schrijven al leerlingen in. Maar de weeskinderen, slachtoffers van de slachtpartijen die vermoedelijk zijn aangericht door het ADF, weten niet waar ze terecht kunnen voor de benodigde schoolbenodigdheden”.

Deze weeskinderen, die hun vader of moeder, of allebei hebben verloren, “bevinden zich in een extreem precaire situatie in de streek van Beni, vooral in de zones Eringeti en Kainama”, zegt Baraka.

Bienfait Baraka roept de regering, partners op het gebied van onderwijs en mensen van goede wil op om in te grijpen om deze weeskinderen te steunen: “We trekken aan de alarmbel bij alle mensen van goede wil om deze weeskinderen te hulp te komen. Ze zijn verspreid over de verschillende gebieden in de Beni-Mbau-sector, met name in Eringeti en Kainama, maar ook in de ontheemdenkampen in Oicha. Velen van hen wonen bij pleeggezinnen of worden opgevangen door kerken.

© CongoForum, 22.08.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.