Luanda: gesprekken over mogelijk duurzaam en definitief vredesakkoord (CongoForum)

LUANDA – De gesprekken en onderhandelingen over een concreet voorstel voor een duurzaam en definitief vredesakkoord voor het conflict in het oosten van de Democratische Republiek Congo, gepresenteerd door de Angolese president João Lourenço die bemiddelt, gingen woensdag 21 augustus verder in Luanda. Dat meldt het Angolese ministerie van Buitenlandse Betrekkingen, bericht Radio Okapi.

De gesprekken begonnen op 20 augustus, toen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Angola deelnamen aan de derde ministeriële bijeenkomst over de veiligheids- en vredessituatie in het oosten van Congo.

De vergadering werd geleid door de Angolese minister van Buitenlandse Betrekkingen, Téte António, in zijn hoedanigheid van bemiddelaar, en werd bijgewoond door de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerking en ‘La Francophonie’ van de DR Congo, Thérèse Kayikwamba Wagner, en de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Olivier Jean Patrick Nduhungirehe.

De buitenlandministers kwamen dinsdag bijeen om een definitief vredesvoorstel voor het oosten van de Democratische Republiek Congo te analyseren.

Definitieve oplossing

De bijeenkomst volgt op het bestand dat sinds 4 augustus van kracht is dankzij een overeenkomst die op 30 juli in Luanda werd ondertekend en waarop wordt toegezien door het ad hoc Verificatiemechanisme. Angola, Rwanda en de Democratische Republiek Congo leveren grote, gecoördineerde inspanningen om een definitieve oplossing te vinden voor de veiligheids- en vredessituatie in het oosten van Congo.

Als bemiddelaar speelt Angola een sleutelrol bij het vergemakkelijken van de politieke en diplomatieke dialoog tussen Rwanda en de Democratische Republiek Congo, met als doel het gebied van de Grote Meren te stabiliseren.

Op de 44ste top van staatshoofden en regeringsleiders verklaarde de Angolese president en bemiddelaar van de Afrikaanse Unie, João Lourenço, dat zijn land zich inzette om “concrete stappen te zetten om te onderhandelen over een definitief vredesakkoord en dit te ondertekenen”.

Dit vredesakkoord wordt volgens de Angolese president door beide partijen bestudeerd. En het is dit akkoord waarover de ministers sinds 20 augustus in Luanda discussiëren en onderhandelen.

Tijdens zijn jongste bezoek aan Kigali en Kinshasa, op 11 en 12 augustus, heeft João Lourenço het ontwerp van vredesakkoord, dat momenteel wordt bestudeerd, kunnen voorleggen aan de presidenten Félix Tshisekedi en Paul Kagame.

Het conflict in het oosten van Congo, dat al sinds 2022 aan de gang is, wordt gevoed door de rebellen van M23, die steun krijgen van Rwanda. De rebellen en hun bondgenoten vallen burgers aan, schenden de mensenrechten en bezetten een aantal zones in Congo. Dat is flagrant in strijd met de vredesprocessen van Luanda en Nairobi en gaat in tegen de diplomatieke inspanningen en initiatieven voor vrede en stabiliteit.

© CongoForum, 22.08.24 (rk)

Beeld – bron: De Angolese minister van Buitenlandse Betrekkingen, Téte António, de minister van Buitenlandse Zaken van de DR Congo, Thérèse Kayikwamba Wagner en de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Olivier Jean Patrick Nduhungirehe tijdens de 3e ministeriële bijeenkomst over de veiligheids- en vredessituatie in het oosten van de DR Congo op 21/08/2024, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.