Luanda: DR Congo en Rwanda komen opnieuw bijeen om te onderhandelen over vredesakkoord (CongoForum)

LUANDA – De Democratische Republiek Congo en Rwanda zullen op 9 en 10 september opnieuw bijeenkomen in Luanda, onder bemiddeling van Angola, om te onderhandelen over het vredesakkoord over het conflict in het oosten van de DR Congo.

Volgens het slotcommuniqué van de derde ministeriële bijeenkomst, die op donderdag 22 augustus in Luanda werd afgesloten, zal van 29 tot 30 augustus in de Angolese hoofdstad ook een vergadering van deskundigen worden gehouden om specifieke aspecten van het akkoord te bespreken dat is voorgesteld door de president van Angola, João Lourenço, de bemiddelaar in het proces.

In het persbericht wordt benadrukt dat de ministeriële bijeenkomst, die dinsdag begon, plaatsvond “in een serene en broederlijke sfeer”, en dat alle partijen opnieuw hebben toegezegd te zullen samenwerken om een duurzame oplossing te vinden voor het conflict in het oosten van de DR Congo.

De bijeenkomst, die werd voorgezeten door de Angolese minister van Buitenlandse Betrekkingen, Téte António, werd bijgewoond door de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerking en Francofonie van de Democratische Republiek Congo, Thérèse Kayikwamba Wagner, en de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van de Republiek Rwanda, Olivier Jean Patrick Nduhungirehe.

De derde ministeriële bijeenkomst werd georganiseerd in het licht van de akkoorden over het staakt-het-vuren tussen Rwanda en de DR Congo, dat sinds 4 augustus van kracht is. Een staakt-het-vuren waarvan de M23-rebellen zich overigens niet veel aantrekken.

© CongoForum, 23.08.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.