“Couppoging van 19 mei”: doodstraf geëist tegen 50 verdachten (CongoForum)

KINSHASA – De militaire rechtbank van het garnizoen van Gombe, die een mobiele zitting houdt in de militaire gevangenis van Ndolo, heeft de doodstraf geëist voor de meeste verdachten die betrokken zijn bij de gewelddadige gebeurtenissen van 19 mei 2023. Dat meldt RFI. Op 19 mei bestormde een groep gewapende mannen de woning van Vital Kamerhe, de huidige voorzitter van de Nationale Assemblee, evenals het Palais de la Nation, waar de kantoren van president Félix Tshisekedi zijn gevestigd.

Onder de beklaagden bevinden zich niet alleen Congolese staatsburgers, maar ook zes buitenlanders: drie in de Verenigde Staten geboren Amerikanen, een Brit, een Canadees en een Belg, allemaal van Congolese afkomst.

Centraal in de zaak staat ook de naam van Jean-Jacques Wondo, een Belg die belast was met de hervorming van de Nationale Inlichtingendienst (ANR). Volgens de openbare aanklager was hij de strateeg achter de operatie onder leiding van Christian Malanga en zorgde hij ook voor het transport van de aanvallers.

Wondo wijst deze beschuldigingen krachtig van de hand en is het oneens met een deskundigenrapport dat hem met de vinger wijst. Maar net als bijna alle andere verdachten hangt ook Jean-Jacques Wondo de doodstraf boven het hoofd.

Bijna alle verdachten beweren te hebben gehandeld onder dwang van Christian Malanga, die wordt beschouwd als de leider van de groep. De Congolese regering, die een civiele procedure heeft aangespannen in de zaak, wijst op ‘buitenlandse invloeden’ achter de gebeurtenissen.

De beschuldigingen tegen de verdachten zijn zwaar: terrorisme, illegaal bezit van oorlogswapens, poging tot moord, criminele samenzwering, moord en financiering van terrorisme. Het openbaar ministerie heeft de doodstraf geëist voor 50 van de 51 verdachten. Dit verzoek werd door de advocaten van de verdediging als zwaar beschouwd.

Verder zijn de advocaten van de overheid van plan om een lijst te presenteren van de vernielde eigendommen in het Palais de la Nation en eisen ze 250 miljoen dollar om de kosten voor het herstel van de veroorzaakte schade te dekken. De familie van Kevin Tamba, een burger die gedood werd door de aanvallers, vraagt 5 miljoen dollar schadevergoeding voor de geleden schade. Zijn weduwe, Stephie Elonga, vraagt 20 miljoen dollar voor haarzelf, hun kind en hun ongeboren kind.

De verdediging nam geen blad voor de mond. De advocaten omschreven de zaak van de aanklager als “krankzinnig, kafkaësk en krankzinnig”. Ze beloofden deze beschuldigingen op de volgende hoorzitting, die morgen gepland is, met de grond gelijk te maken.

© CongoForum, 29.08.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/illustratief

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.