Kunstenaar Malafi vrij na één maand in de cel (CongoForum)

KINSHASA – Op woensdagavond 28 augustus kwam het nieuws dat de multidisciplinaire kunstenaar en directeur van de culturele ruimte van Mwindeurs was vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Makala, waar hij zijn volledige straf van een maand had uitgezeten. Samen met hem kregen ook 5 veroordeelde dansers hun vrijheid terug, schrijft Actualité.cd.

Een opluchting na een maand van emoties. “Ik ben overweldigd door alle steun en activiteiten van de artiesten om onze vrijlating te verkrijgen. Ik ben ook erg dankbaar voor de steun en hulp van onze minister. Ik heb veel te danken aan degenen die om mij en de dansers gaven. Jullie hebben ons ongelooflijk gesteund. Ik zal oprecht betrokken blijven bij onze voortdurende inspanningen om de culturele sector in Congo en internationaal te promoten”, schreef Malafi na zijn vrijlating.

Niamba Malafi werd op 27 juli gearresteerd en 3 dagen later verrassend genoeg overgebracht naar de centrale gevangenis van Makala. Een controversiële beslissing die door de Congolese artistieke gemeenschap werd omschreven als willekeurig en oneerlijk van de kant van het Tribunal de Grande Instance van N’djili. Samen met de kunstenaar werden ook 5 dansers opgesloten voor “dezelfde feiten”.

Uit onvrede voerde de Congolese artistieke gemeenschap, verenigd in een forum voor de zaak, actie om Malafi’s onmiddellijke vrijlating te verkrijgen, vermits de feiten niet met zekerheid bewezen waren. Tussen betogingen en campagnes op sociale netwerken door, deden de Congolese kunstenaars een beroep op de minister van Justitie, Constant Mutamba, aan wie ze een memorandum richtten.

Uiteindelijk werd de straf uitgezeten zoals de rechtbank van eerste aanleg had opgelegd. Er werd beroep aangetekend en het vonnis zou deze week worden uitgesproken.

© CongoForum, 29.08.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.