De Congolese transitie sinds 2003 (AFP)

2003

– 2 april: deelnemers aan de intercongolese dialoog ondertekenen in Sun City (Zuid-Afrika) de slottekst van hun beraadslagingen en de overgangsgrondwet. Daarmee leggen ze de basis voor de transitie die, onder leiding van president Joseph Kabila, moet resulteren in de eerste pluralistische verkiezingen sinds 1965. In Sun City komt een eind aan een onderhandelingsperiode die 19 maanden in beslag nam. Een akkoord dat in december 2002 in Pretoria werd ondertekend, mikte op een machtsdeling door de vorming van een regering van nationale eenheid. Deze regering moest functioneren tijdens een overgangsperiode.

– 7 april: president Joseph Kabila legt de eed af op de nieuwe grondwet.

– 30 juni: benoeming van de overgangsregering.

– 12 juli: het Rassemblement congolais pour la démocratie (RCD, gesteund door Rwanda) kondigt aan dat de oorlog tegen Kinshasa « voorbij is ».

– 17 juli: de vier vice-presidenten leggen de eed af. Het gaat om Abdoulaye Yerodia Ndombasi (ex-regering), Azarias Ruberwa (ex-rebellen, gesteund door Rwanda), Jean-Pierre Bemba (ex-rebellen, gesteund door Oeganda) en Arthur Zahidi Ngoma (politieke oppositie).

– 22 augustus: installatie van het overgangsparlement.

– 5 september: nieuwe legertop (FARDC), met vertegenwoordigers van de vroegere strijdende partijen, wordt geïnstalleerd.

2004

– 28 maart: poging om de instellingen in Kinshasa te destabiliseren. De poging wordt verijdeld door leden van de Groupe spécial de sécurité présidentielle (GSSP) en de politie.

– 16 mei: benoeming gouverneurs in de 11 provincies.

– 2 tot 9 juni: Oost-Congolese stad Bukavu (Zuid-Kivu) wordt bezet door dissidente militairen. President Kabila wijst Rwanda met de vinger, maar de Rwandezen ontkennen er iets mee te maken hebben.

– 11 juni: poging tot staatsgreep door militairen uit de presidentiële wacht. De coupplegers maken zich meester van het radio- en televisiegebouw en delen mee dat de overgangsinstellingen worden "geschorst". President Kabila laat weten dat de overgangsinstellingen wel degelijk voortwerken.

– 1 oktober: VN geven de VN-missie in Congo (Monuc) meer manschappen en versterken het mandaat van de vredesmacht.

– 12 december: in de streek van Kanyabayonga (Noord-Kivu) breken gevechten uit tussen het Congolese leger en muitende soldaten. De gevechten zullen 10 dagen duren. Kinshasa zegt dat de muiters worden gesteund door Rwandese militairen. Kigali ontkent dit.

2005

– 25 februari: 9 VN-blauwhelmen uit Bangladesh vallen in het woelige district Ituri in een hinderlaag en komen om het leven.

– 12 mei: regering laat weten dat ze een "poging tot afscheiding" in Katanga verijdelde.

– 16 mei: parlement keurt plechtig de toekomstige grondwet goed.

– 14 juni: wet op het referendum wordt goedgekeurd.

– 17 juni: parlement besluit de transitie met zes maanden te verlengen, tot 31 december 2005.

– 20 juni: in kaart brengen kiezers gaat in Kinshasa van start.

– 30 juni: oppositie demonstreert, maar de politie treedt zeer hard op tegen de betogers. Volgens de regering vallen er 10 doden. De Union pour la démocratie et le progrès social (UDPS) heeft het over bijna 30 dodelijke slachtoffers. De UDPS had opgeroepen om « vreedzaam te betogen » tegen de verlenging van de transitie.

– 9 juli: meer dan 30 burgers worden levend verbrand bij een aanval van een gewapende groep tegen Ntulumamba in Zuid-Kivu. De slachtoffers zijn vooral vrouwen en kinderen.

– 5 tot 10 november: missie van VN-Veiligheidsraad bezoekt het Grotemerengebied.

– 6 november: UDPS verklaart zich bereid mee te werken aan « een nieuwe nationale consensus » om geloofwaardige verkiezingen te kunnen houden voor 30 juni 2006. Dat zegt de voorzitter van het nationaal comité van de UDPS. Een eerste teken van openheid voor een partij die voordien opriep om het in kaart brengen van de kiezers te boycotten.

– 19 tot 21 november: 57 strijders worden gedood bij gevechten in Ituri. In drie gebieden is het Congolese leger bezig met operaties die de vrede moeten herstellen. Het gaat om Ituri, Zuid-Kivu en Katanga. Bedoeling is het staatsgezag over heel het grondgebied te herstellen.

– 29 november: parlement keurt amnestiewetgoed, maar de aanhangers van president Kabila verlaten de zaal. Op 2 december laat de Parti du peuple pour la reconstruction et la démocratie (PPRD, die Kabila steunt) dat de wet toch beantwoordt aan het transitieakkoord.

– 2 december: campagne over het referendum betreffende de grondwet komt op gang. Op 18 december kan de bevolking zich uitspreken.

– 8 december: Joseph Kabila roept de Congolezen op via het referendum massaal "ja" te zeggen tegen de nieuwe grondwet.

© AFP, 14.12.05 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.